Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NHG: pas op de plaats bij zorgstandaarden

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) werkt niet mee aan de ontwikkeling van nieuwe zorgstandaarden. De NHG wil eerst de bestaande zorgstandaarden evalueren.
NHG: pas op de plaats bij zorgstandaarden

Dat heeft het NHG eind april aan minister Klink van VWS laten weten. Tot nu toe zijn er zorgstandaarden ontwikkeld voor diabetes en cardiovasculair risicomanagement (CVRM). De zorgstandaard voor COPD moet nog worden geautoriseerd. In de zorgstandaarden staat omschreven wie welke zorg levert. Anders dan de richtlijnen voor zorgprofessionals zijn ze bedoeld voor zowel zorgaanbieders als patiënten. Ook verzekeraars zijn groot voorstander, omdat ze omschrijven hoe kwalitatief goede zorg het beste georganiseerd kan worden.

Ketenzorg bekostiging

De ontwikkeling van zorgstandaarden speelt een belangrijke rol bij de invoering van bekostiging via ketenzorg-dbc’s. Klink is hiervan groot voorstander, omdat hij denkt dat de zorg dan beter en goedkoper wordt geleverd. Sinds 1 januari is het mogelijk om diabetes en CVRM te contracteren via keten-dbc’s. In maart liet Klink het NHG weten pas op de plaats te maken met de invoering van keten-dbc’s voor COPD en hartfalen.

Ongefundeerde uitbreiding zorgstandaarden

Maar die toezegging is voor de NHG niet voldoende. De huisartsen zijn kritisch over de ongefundeerde groei van zorgstandaarden. Zo zijn er initiatieven van veldpartijen en patiëntenorganisaties voor zorgstandaarden voor depressie, CVA, artrose, kankerzorg en obesitas. De NHG wil eerst weten wie op basis waarvan bepaalt dat er een zorgstandaard moet komen. Ook moet er duidelijkheid komen wie verantwoordelijk is voor het up-to-date houden van zorgstandaarden, wie de ontwikkeling betaalt en wie de benodigde materialen ontwikkelt. Pas als deze vragen zijn beantwoord en de bestaande zorgstandaarden zijn geëvalueerd, wil het NHG meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe zorgstandaarden. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa breidt integrale bekostiging ketenzorg uit

Overhead jaagt kosten ketenzorg op

IGZ: regie hapert in oncologische ketenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.