Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nictiz: Digitalisering huisartsenzorg blijft achter

Bert Bukman
In de huisartsenzorg dreigt een digitale achterstand. Huisartsen zijn weliswaar actief op ict-gebied, maar de vernieuwingen zijn ad hoc en gericht op de korte termijn. Dit stelt Nictiz-adviseur Quintus Bosman.
Quintus Bosman
Foto AdobeStock

De bevindingen van Quintus Bosman zijn vastgelegd in een whitepaper over de digitalisering in de eerste lijn. Nictiz stelt naar aanleiding van dit onderzoek dat de ‘positie van de huisarts op het spel staat’.

Volgens het onderzoek is er sprake van een digitaliserings-paradox. Deze paradox komt erop neer dat de huisarts tevreden is over het dagelijks gebruik van ict, terwijl een digitale transformatie noodzakelijk is om zijn sleutelrol in de eerstelijnszorg te waarborgen. Om het tij te keren moet de beroepsgroep nu op basis van een heldere toekomstvisie aan de slag, aldus Nictiz.

Voorop lopen

Huisartsen liepen altijd vooro​​p als het gaat om ict, zo blijkt uit het onderzoek van Quintus Bosman. Maar inmiddels hebben huisartsen, evenals andere zorgverleners in de eerste lijn, te maken met een breed scala aan losstaande IT-systemen en leveranciers.

Ondanks deze complexiteit is de huisarts tevreden en ontbreekt op dit moment de sense of urgency om te willen en te kunnen veranderen. De focus ligt primair op de korte in plaats van de lange termijn. Vernieuwing blijft beperkt tot de praktijk en een heldere visie ontbreekt.

Europese eisen

Buiten de praktijk vindt intussen een digitale transformatie plaats op internationaal, nationaal en regionaal niveau. Vernieuwing is nodig om te kunnen voldoen aan Europese eisen. Ook moet worden ingespeeld op wettelijke veranderingen rondom het beschikbaar stellen van zorggegevens aan de patiënt.

Dit raakt juist de huisartsenpraktijk, want alleen al op regionaal niveau werkt de huisarts samen met verschillende partijen. Hieronder vallen uiteraard de patiënt, maar ook het ziekenhuis, de VVT-sector, apotheek, GGZ, fysiotherapeut en gemeente.

Ziekenhuizen

Ondertussen lopen de ziekenhuizen de achterstand ten opzichte van de eerste lijn in doordat zij het afgelopen jaar flink geïnvesteerd hebben in IT-systemen.

Nictiz en Quintus Bosman roepen de verschillende partijen in de eerste lijn op om tot actie over te gaan. Hieronder valt het innemen van een duidelijke positie en snelheid te maken met de discussie gaan met politiek, verzekeraars en ketenpartners over een concrete aanpak van de digitalisering van de eerstelijnszorg. Om vervolgens de scenario’s uit te werken om deze digitaliseringsparadox te doorbreken.

 

1 REACTIE

  1. Dit gaat over huisartsenzorg, maar overstijgt de individuele praktijk. Een bijzonder relevante whitepaper met een duidelijke analyse en heldere boodschap en daarom een must read voor zorggroepen, NedHIS, landelijke koepels ed , waarna een reactie niet mag uitblijven. Wie neemt de regie voor die werkconferentie?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.