Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet meer zorgmijders door hoger eigen risico’

De meeste mensen die in de eerste helft van 2013 zorg hebben gemeden vanwege de hoogte van het eigen risico in de zorgverzekering, deden dat ook al in 2012. Dat concludeert onderzoeksbureau Panteia uit onderzoek in de gemeente Tilburg.
'Niet meer zorgmijders door hoger eigen risico'

De PvdA-fractie sprak in de Tilburgse gemeenteraad haar zorgen uit omdat zij signalen had ontvangen dat huisartsen bezoekersaantallen zagen teruglopen. Mogelijk leidde het verhoogde verplichte eigen risico er toe dat inwoners minder snel een beroep doen op medisch noodzakelijke zorg. Voor de Tilburgse gemeenteraad waren de signalen aanleiding om meer zicht te willen krijgen in de omvang van het aantal zorgmijders in de gemeente en de invloed die het eigen risico op zorgmijding heeft.

Gemeente Tilburg
Uit het onderzoek van Panteia blijkt dat vrijwel alle Tilburgse burgers (95 procent) op de hoogte zijn van het bestaan van een verplicht eigen risico in de zorg. Sinds begin 2013 heeft 15 procent van de Tilburgers van 18 jaar en ouder ondanks gezondheidsklachten geen gebruik gemaakt van zorg. In veel gevallen gaat het hierbij om niet-financiële motieven: de klachten zijn meestal niet zo erg, men wil het eerst even aankijken. In de eerste helft van 2013 heeft 4 procent van de Tilburgers zorg gemeden vanwege financiële motieven, slechts 2 procentvan de Tilburgers geeft aan dit te doen vanwege het eigen risico. Het gaat hier om circa 4.000 Tilburgers van 18 jaar en ouder per jaar.


Medicijnen

De meeste Tilburgers die in de eerste helft van 2013 zorg hebben gemeden vanwege het eigen risico deden dat ook al in 2012. Bijna een derde van de Tilburgers denkt dat een bezoek aan de huisarts onder het eigen risico valt of geeft aan niet te weten of dit het geval is. Dit leidt echter niet tot een grote daling in het bezoek aan huisartsen. Van de huisartsassistenten denkt 8 procent dat het bezoek aan de praktijk sinds begin 2013 is afgenomen, 89 procent herkent die ontwikkeling niet. Van de 11 deelnemende huisartsen in Tilburg zijn er 9 van mening dat het aantal patiënten dat geen gebruik maakt van een doorverwijzing naar de tweede lijn is toegenomen vanwege het eigen risico in de zorgverzekering. De meeste Tilburgse apotheken (8 van de 12) bevestigen dat zij de ervaring hebben dat sommige klanten de door de huisarts voorgeschreven medicatie niet ophalen of bij de kassa vanwege de kosten, alsnog besluiten om de medicijnen niet te kopen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.