Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niets aan de hand in het Catharina Ziekenhuis’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven reageert verontwaardigd op negatieve berichtgeving door vakbonden.
'Niets aan de hand in het Catharina Ziekenhuis'
Foto: Catharina Ziekenhuis

‘We herkennen ons niet in het beeld over de cultuur dat door de vakbonden wordt geschetst naar aanleiding van een bijeenkomst met 35 medewerkers op 6 augustus’, zo zeggen OR, Cliëntenraad en Medische Staf in een verklaring.

TV-opnames

De vakbonden hebben het volgens het ziekenhuis over ‘de hygiëneactie waarbij de Raad van Bestuur de grenzen heeft opgezocht om de focus op hygiëneregels te krijgen.’ Het Catharina Ziekenhuis filmde medewerkers zonder hun medeweten en liet vervolgens de beelden zien. Er zou bij zijn gezegd dat de beelden waren bedoeld voor een bekend tv-programma. Later bleken de opnames te zijn bedoeld voor intern gebruik. De raad van bestuur zegt hierover uitleg te hebben gegeven en excuses te hebben aangeboden aan haar medewerkers.

‘Geen angstcultuur’

Verder wijzen OR, CR en Medische Staf op het feit dat de signalen over de zogenoemde angstcultuur afkomstig zijn van een ledenpeiling onder 35 medewerkers van de vakbond. Er zou op geen enkel moment overleg zijn gevoerd met de Ondernemingsraad of de raad van bestuur. ‘Onder aanvoering van het CNV blijven de vakbonden ons ziekenhuis belasten door op zichzelf staande casussen uit het verleden continu aan te dragen, om op die manier de Raad van Bestuur/ons ziekenhuis in een negatief daglicht te stellen. In een organisatie in verandering ontkom je niet aan weerstand.’

OR

Nico van Luijtelaar, voorzitter Ondernemingsraad: “De Ondernemingsraad geeft nadrukkelijk aan zich niet te herkennen in het in de media geschetste beeld. We ontvangen veel signalen van medewerkers dat zij absoluut niet gelukkig zijn met deze berichtgeving in de media en dat zij zich vooral willen richten op de zorg voor onze patiënten. Als Ondernemingsraad hebben we een goed overleg met de bestuurders. Als door de OR knelpunten worden gesignaleerd, zoals rondom de communicatie van de hygiëneactie, zijn dat zaken die we met de bestuurders in constructief overleg bespreken, zodat medewerkers hier veilig kunnen werken en met plezier naar hun werk gaan.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.