Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Nieuw kabinet kiest voor winstuitkering in de zorg

Mark van Dorresteijn
Winstuitkering in de zorg leidt tot grote verbeteringen op het gebied van kwaliteit, daarom moeten private investeerders winst kunnen maken op hun investeringen in de zorg. Daarvoor pleiten de VVD en het CDA in het concept-regeerakkoord dat zij vandaag presenteerden.
Nieuw kabinet kiest voor winstuitkering in de zorg

De partijen stellen dat het huidige zorgstelsel, dat uitgaat van beloning naar prestatie, nog niet is afgerond en “daarom bevinden we ons op dit moment in een ongunstige situatie, het

slechtste van twee werelden”, aldus de partijen. Extra geld uit de private markt kan leiden tot grote verbeteringen op het gebied van zorginnovaties, kwaliteitsverbeteringen, een betere patiëntenlogistiek en betere dienstverlening.

Voorwaarden

De winstuitkering wordt mogelijk onder voorwaarde dat de publieke belangen gewaarborgd blijven. Zo wordt er de eerste drie jaar na het moment van investeren geen winst uitgekeerd. Ook mag de winst pas uitgekeerd worden na een positieve beoordeling van vooraf gestelde minimumkwaliteitseisen en na positieve beoordeling van de financiële buffers.

Overige maatregelen

Overige maatregelen die volgens de partijen nodig zijn om winstuitkering in de zorg mogelijk te maken zijn: uitbreiding van het b-segment, verbeteren van prijs-kwaliteitsverhouding door invoering van DOT’s en afschaffing functionele bekostiging. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Vrijheid en verantwoordelijkheid concept regeerakkoord VVD-CDA (PDF)

Lees ook:

‘Ziekenhuizen moeten winst mogen maken’

Meer winst voor het Slotervaartziekenhuis

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

5 REACTIES

  1. Die premies gaan alleen maar verder omhoog. Investeerders zullen druk uitvoeren op ziekenhuizen om de winst te maximaliseren. Meer (onnodige) behandelingen, minder uitgeven aan kostenposten (verzorgend personeel), hogere ziektekostenpremies. Ziekenhuisdirecties werken daar van harte aan mee en waarborgen daarmee hun persoonlijke carriere en topinkomen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.