Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw succes voor Apple: autisme-app voor kinderen blijkt te werken

Bert Bukman
Een iPhone-app die jonge kinderen screent op tekenen van autisme blijkt te werken. Onderzoek van het Amerikaanse Duke Center for Autism and Brain Development wijst dit uit. Techbedrijf Apple kan hierdoor zijn positie op de e-healthmarkt opnieuw verder verstevigen.
Duke Center
Moki

De studie van Duke Center werd gepubliceerd in het tijdschrift npj Digital Medicine. Uit het onderzoek blijkt dat de app eenvoudig te gebruiken is. Bovendien wordt hij positief beoordeeld door zorgverleners en ouders en levert hij betrouwbare wetenschappelijke gegevens op.

De gratis app is onderdeel van ResearchKit, het open source ontwikkelingsplatform van Apple. De app maakt gebruik van de selfie-camera van de telefoon om video’s te maken van reacties van jonge kinderen terwijl ze speciaal ontwikkelde films bekijken. De video’s worden vervolgens gekoppeld aan geautomatiseerde gedragscoderingssoftware. De emoties en de aandacht van het kind kunnen zo worden gekwantificeerd.

Luchtbellen

Bij een korte film met luchtbellen die over het scherm zweven, zoekt het algoritme bijvoorbeeld naar bewegingen van het gezicht die op vreugde duiden. In deze studie vertoonden kinderen van wie de ouders vonden dat ze een groot aantal autismesymptomen hadden, minder uitingen van vreugde in reactie op de luchtbellen.

Onderzoek naar autisme bij jonge kinderen vindt momenteel vooral plaats in een klinische setting. De app maakt het mogelijk een deel van dit onderzoek thuis te doen, aldus de betrokken wetenschappers.

Relevante gegevens

Aan het onderzoek namen 1.750 gezinnen met kinderen van 1 tot 6 jaar deel. Gemiddeld werden er per gezin drie video’s geüpload. Bijna 90 procent van deze video’s leverden relevante gegevens op, aldus Geraldine Dawson, directeur van het Duke Center.

‘Dit toont de haalbaarheid van deze aanpak aan’, aldus Dawson. ‘Veel zorgverleners waren bereid om mee te doen. Bovendien waren de gegevens van hoge kwaliteit. De videoanalyses leverden resultaten op die consistent zijn met de score van het eigen autisme-programma van het Duke Center.’

Plannen van Apple

Het onderzoek kan daarnaast als een succes voor Apple worden beschouwd. Het past in de plannen van het techbedrijf om een groter aandeel te veroveren in de e-healthmarkt. Eerder werd bekend dat Apple medische gegevens gaat delen met ontwikkelaars van apps en via de iPhone toegang gaat bieden tot persoonlijke medische dossiers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.