Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw systeem MMC moet babysterfte indammen

Mark van Dorresteijn
Gynaecologen van het Máxima Medisch Centrum hebben een nieuw systeem ontwikkeld dat de hoge babysterfte in Nederland moet terugdringen. Pijler onder dit systeem vormt een intensieve samenwerking met verloskundigenpraktijken. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.
Nieuw systeem MMC moet babysterfte indammen

De nieuwe werkwijze moet leiden tot een gestroomlijnde informatieoverdracht wanneer vrouwen tijdens een thuisbevalling in allerijl naar het ziekenhuis worden gebracht.

Babysterfte

Deze week bleek uit onderzoek van UMC Utrecht dat de hoge babysterfte in Nederland vooral te wijten is aan het huidige Nederlandse systeem waarin gynaecologen en verloskundigen gescheiden werken.

Schot

Voor gynaecoloog Guid Oei van het MMC was deze uitkomst geen verrassing. “In Nederland zit er nog altijd een schot tussen de zorg die verloskundigen verlenen en de zorg door gynaecologen in het ziekenhuis”, stelt Oei in het dagblag. “Wanneer een patiënt van de ene naar de andere hulpverlener wordt overgedragen, leidt dat altijd tot vertragingen en soms ook tot fouten.”

Nieuwe systeem

In het nieuwe systeem worden vrouwen in een zeer vroeg stadium van hun zwangerschap onderzocht door een gynaecoloog. Bovendien blijft de eerstelijns verloskundige ook bij de bevalling betrokken als de zwangere vrouw vanuit huis naar het ziekenhuis moet. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Kabinet beslist dit jaar over concentratie verloskunde

‘Pas op met concentratie verloskunde’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.