Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe ambulance alleen voor overplaatsingen

Een nieuwe ambulance rijdt patiënten vanuit de seh van het Amsterdam UMC naar regionale ziekenhuizen en zorginstellingen. Op deze manier wordt de druk op de seh verlicht.
Ambulance660x440

Het gaat om een pilot van vier maanden met een ambulance die herkenbaar is aan speciale stickers. In de ambulance zitten gediplomeerde seh-verpleegkundigen die getraind zijn om stabiele patiënten te vervoeren. Tijdens de training hebben de negentien verpleegkundigen geleerd samen te werken met alleen de chauffeur, in plaats van met een team in het ziekenhuis.

Vaste standplaats

Deze nieuwe ambulance vervoert alleen patiënten en gaat niet naar ongelukken of andere ongevallen toe. De nieuwe ambulance heeft de locatie AMC als standplaats. Personeel en patiënten zijn niet meer genoodzaakt te wachten op een beschikbare ambulance als ze patiënten willen vervoeren naar een ander ziekenhuis of zorginstelling.

Prestaties ambulancediensten onder druk

Het probleem van overvolle seh’s speelt op meer plekken in het land. In Rotterdam is een gelijksoortig initiatief gestart. Bijkomend probleem is het tekort aan ambulanceverpleegkundigen. Daardoor kunnen er ’s avonds minder geplande overplaatsingen worden uitgevoerd, de wachttijden lopen op en de afdelingen spoedeisende hulp liggen vol met patiënten die daar niet horen, omdat ze ook behandeld kunnen worden in hun eigen regionale ziekenhuis. De spoedprestaties van de ambulancediensten staan daardoor onder druk.

Acute aandoeningen

Deze patiënten op de spoedeisende hulp worden in eerste instantie naar een academisch ziekenhuis gebracht vanwege specifieke, vaak acute aandoeningen. Na onderzoek en diagnose blijkt dan dat ze ook elders, dichterbij behandeld kunnen worden. De druk ontstaat niet zozeer doordat veel kwetsbare ouderen te lang op de spoedeisende hulp blijven.

Interesse

Volgens Jeroen Hollmann, hoofd operatie van Ambulance Amsterdam, zijn het ziekenhuis en de ambulance wel een jaar lang aan het zoeken geweest naar een oplossing met de beschikbare middelen. Ambulance Amsterdam levert de chauffeur en ambulance. De seh zorgt voor de verpleegkundigen. Andere ambulanceregio’s hebben al interesse getoond in de pilot. Hollmann: ‘We hebben al een aantal overplaatsingen gedaan. Omdat de proef nog maar net is gestart, kan ik alleen zeggen dat de eerste ervaringen positief zijn.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.