Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe declaratiemethode apothekers succesvol

Mark van Dorresteijn
De nieuwe standaard voor het declaratieverkeer tussen apothekers en zorgverzekeraars heeft een goede start gemaakt. Meer dan 98 procent van de declaratiebestanden die apothekers tot begin vorige week verstuurden, kwam goed aan bij de zorgverzekeraars. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Nieuwe declaratiemethode apothekers succesvol

De nieuwe standaard declaratiemethode, die sinds 1 juli beschikbaar is, heeft onder meer als doel het declaratieverkeer efficiënter te laten verlopen. Dat wordt bereikt doordat VECOZO een eerste technische controle uitvoert, voordat de declaraties doorgaan naar de zorgverzekeraars. Apothekers kunnen zo sneller een eventuele fout in de declaratie aanpassen en die opnieuw insturen. Voorheen deed VECOZO deze eerste controle niet bij declaraties van apothekers.

Meer transparantie

Een ander effect van de nieuwe standaard is meer transparantie. Alles rondom de verstrekking van een geneesmiddel komt nu in één gezamenlijke declaratie, bijvoorbeeld het geneesmiddel zelf en het begeleidingsgesprek bij een nieuw geneesmiddel. Vroeger kwam dat op verschillende declaraties terecht en dat veroorzaakte soms onduidelijkheden. Ook dit aspect bevordert de efficiency.

Nieuwe standaard

De nieuwe declaratiestandaard is tot stand gekomen door samenwerking van de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers KNMP, ZN, softwareleveranciers, zorgverzekeraars, VECOZO en Vektis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.