Nieuwe IC-richtlijn jaagt ziekenhuizen op kosten’

Als de nieuwe richtlijn voor intensive care wordt ingevoerd, zijn algemene ziekenhuizen 40 miljoen euro extra kwijt aan de inzet van intensivisten. Dat staat in een brandbrief van de Saxenburgh Groep namens de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
'Nieuwe IC-richtlijn jaagt ziekenhuizen op kosten'
Foto: ANP

In een brandbrief aan de Vaste Kamercommissie van VWS waarschuwen de algemene ziekenhuizen voor de extra kosten die ze moeten maken als de nieuwe IC-richtlijn wordt ingevoerd. De brief van de Saxenburgh Groep, waar het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg onderdeel van is, wordt ondersteund door de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).

Kleine IC wordt duurder

De brief verwijst naar een Business Impact Analyse van de richtlijncommissie. Daaruit blijkt dat een bezetting van 4,1 fte intensivisten nodig is voor een kleine IC met vier bedden, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Bij de huidige richtlijn is gemiddeld 2 fte

2
273

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Het is van belang dat men zich meer bezig houdt met het belang van goede zorg dicht bij de mensen in plaats van met absurde richtlijnen. Het belang van de patiënt dient voorop te staan en dan is concentratie beslist geen oplossing. Goede basis zorg, ongeveer 80% van het zorgverbruik,  kan en moet gewoon dicht bij de mensen, dit is bovendien niet duurder

  2. Lees alle reacties
  3. De intensivist is niet meer weg te denken in deze tijd van zorg, maar toen ik op de IC/CCU werkte was deze functionaris er nog niet en liep iedereen langs elkaar heen. Een goede ontwikkeling dus nu.
    Maar er is toch gewoon 24 uur per dag, 7 dagen in de week in een regionaal ziekenhuis een intensivist beschikbaar op dit moment? En is één intensivist niet genoeg? Vertaal dit eens in FTE’s en probeer dit eerst geregeld te krijgen, zodat ze ook nog gewoon op vakantie kunnen. Als je méér intensivisten nodig hebt, moet je beschrijven hoeveel patiënten hij kan behandelen, coördineren. In een kliniek met meerdere IC units zijn er natuurlijk meer nodig.
    Ger Kempen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.