Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe infrastructuur voor cloud van Philips

Philips werkt samen met de grootste aanbieder van hoogwaardige supercomputerdiensten en ICT-infrastructuur van de Nederlandse onderwijs- en onderzoeksector, SURF. Doel is het opzetten van een veilige cloud-gebaseerde onderzoekomgeving met geavanceerde analysemogelijkheden waar zorginstituten samen kunnen werken aan studies met Big Data.
Fotolia

De totale hoeveelheid opgeslagen klinische data groeit met circa veertig procent per jaar als gevolg van snelle vooruitgang op het gebied van diagnostische medische beeldvorming en patiëntbewaking, de behandeling van chronische ziektes en het toenemende gebruik van kleine draagbare sensoren voor medische toepassingen. Met behulp van deze apparaten kunnen patiënten zelf nauwkeurige metingen verrichten, en er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de verzameling en registratie van hoogwaardige gegevens. In de toekomst wordt een nog grotere toename van de datavolumes verwacht naarmate er meer gegevens vanuit de digitale pathologie en pathologie beschikbaar komen en geanalyseerd worden.

Populatieonderzoek
De geïntegreerde diensten van Philips en SURF zullen specifieke ondersteuning bieden voor onderzoek op het gebied van gepersonaliseerde behandelingen en population health management. Dit onderzoek is bijvoorbeeld gericht op de ontwikkeling van nieuwe gerichte therapieën voor darm-, prostaat- of borstkanker. Hiervoor moet een allesomvattend beeld van de gezondheid van een patiënt worden verkregen. Daarvoor moeten enorme hoeveelheden gegevens worden samengevoegd die lange periodes bestrijken en die afkomstig zijn van medische scanners, weefselbiopsieën, uitslagen van laboratoriumonderzoek en genoomonderzoek. Bij populatieonderzoek moeten zeer grote verzamelingen gegevens over de gezondheid van grote groepen mensen worden samengevoegd. Deze gegevensverzamelingen worden vervolgens geanalyseerd om zelfs de kleinste correlaties en patronen te ontdekken die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot betere behandelingen.

Innovatieve producten
‘Ziekenhuizen hebben weliswaar al toegang tot enorme hoeveelheden gegevens vanuit meerdere bronnen en vakgebieden waar veel nieuwe klinische inzichten uit voortkomen,’ aldus Jeroen Tas, CEO van het Philips Connected Care & Health Informatics. ‘Het samenvoegen, normaliseren en analyseren van bestaande ‘eilanden’ van data levert een grote meerwaarde op. Onze gezamenlijke diensten zijn gericht op het integreren van gegevens op alle klininische niveaus en het verbinden van zorginstellingen, klinische expertise en onderzoeksprogramma’s op een veilige wijze die aan alle eisen voldoet. We willen een met elkaar verbonden digitale onderzoeksomgeving bieden waarin de betrokken partijen kunnen samenwerken aan de volgende generatie innovatieve producten en oplossingen op het gebied van zorgverlening.’

Portal
Een gebruiksvriendelijke online portal zal wetenschappers en klinisch onderzoekers beveiligde en snelle toegang bieden tot Big Data, supercomputervoorzieningen, gecombineerde analyse-tools van zowel Philips als SURFsara, IT-oplossingen en zogenoemde machine learning technologie. Het doel van de gecombineerde diensten is om wetenschappers en onderzoekers in staat te stellen bijzonder grote data sets die beschikbaar zijn bij diverse universitaire medische instellingen of die voortkomen uit verschillende onderzoeksprogrammas makkelijk te kunnen verplaatsen, delen, samenvoegen, hergebruiken en te analyseren.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.