Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Nieuwe invulling thuishulpcontracten Florein

Gemeente Leidschendam-Voorburg en zorgorganisatie Florein Zorg, dochteronderneming van zorgaanbieder Florence, overleggen momenteel over de invulling van de thuishulpcontracten van honderden cliënten die van de gemeente een lagere indicatie hebben ontvangen. De gemeente wil zo voorkomen dat op grote schaal alfahulpen worden ingezet.

Tijdens de herindicaties in de Wmo van 2007 en 2008 hebben in verschillende gemeenten rondom Den Haag 465 cliënten van zorgorganisatie Florein Zorg, partner van zorgaanbieder Florence,een lagere indicatie gekregen. Driehonderd van deze cliënten wonen in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Wethouder Gregor Rensen wil dat deze mensen echter geen alfahulp krijgen. Manager Zorg Miranda van Heesch van Florein Zorg is samen met Florence in gesprek met de gemeente om samen tot een oplossing te komen ten aanzien van de gewenste invulling van de dienstverlening, passend bij de afgegeven indicatie door de gemeente. “Wij leveren conform de Wmo-contracten maar praten nu met de gemeente om in Leidschendam-Voorburg te kijken op welke wijze we aan de wensen tegemoet kunnen komen”, aldus van Heesch

Indicatie thuishulp

Kamerlid Agnes Kant zei tijdens het Algemeen Overleg over de voortgang van de Wmo vorige week dat er 465 mensen zonder thuishulp kwamen te zitten door de herindicaties. “Omdat de huishoudelijke hulpen van het eerste niveau (HV1) niet meer betaald kunnen worden met de gehanteerde tarieven, dreigen mensen zonder zorg te komen zitten”, zegt Kant, ook op de site van de SP. Volgens Van Heesch is dit voor de gemeente Leidschendam-Voorburg niet aan de orde. “Voorkomen wordt dat bestaande cliënten zonder zorg komen te zitten als zij een lagere indicatie hebben ontvangen. Wij starten met de levering van alphahulpverlening zodra er een alfahulp beschikbaar is. Tot dat moment blijft de huidige thuishulp die geleverd wordt op basis van de oude “ hoge” indicatie nog gehandhaafd.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kamervragen over herindicaties thuiszorg

Hengelo stelt herindicaties Wmo uit

Loonoffer ActiVite-meewerkers door aanbesteding Wmo

4 REACTIES

  1. Alle gemeenten zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen.
    Ook vind ik dat de indicaties herzien moeten worden. Bijna alles wordt geindiceerd op HV1 niveau. Geen wonder dat de gemeenten zo’n slordige 200 miljoen euro op de zorg kunnen bezuinigen. De meeste thuiszorgorganisatie hebben het afgelopen jaar grote verliezen geleden door deze gang van zaken. Als medewerker ligt mijn hart bij de clienten en de zorg die zij zo dringend nodig hebben. Ik wil mijn werk graag voortzetten.

  2. Lees alle reacties
  3. politiek gezien moet de keus gemaakt worden wel of geen markt mechanisme.
    wel markt mechanisme dan is het risico ook voor de thuiszorg instellingen.
    nu worden lapmiddelen gebruikt om thuiszorg organisaties die te laag hebben inschreven toch van de ondergang te behoeden een vreemde constructie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.