Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe NMa-richtlijnen voor samenwerking

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een nieuwe versie van ‘Richtsnoeren voor de zorgsector’ uitgebracht. Partijen in de zorgsector kunnen aan de hand van deze richtlijnen samenwerkingsvormen toetsen aan de Mededingingswet.

De Richtsnoeren zijn geactualiseerd vanwege veranderingen in de Mededingingswet. Het document bevat voorbeelden voor beroepsbeoefenaren, zorgverzekeraars en andere ondernemers.

Thuiszorg voorbeeld

De voorbeelden lopen uiteen. Zo blijkt een afspraak tussen thuiszorgaanbieders om bij een aanbesteding niet onder de oude NZa-tarieven in te schrijven, verboden te zijn. Uit een ander voorbeeld blijkt dat wanneer thuiszorginstelling A exclusiviteit heeft bedongen bij het ene regionale ziekenhuis, thuiszorginstelling B exclusiviteit heeft bedongen bij het andere regionale ziekenhuis en thuiszorginstelling C exclusiviteit heeft bedongen bij de meeste huisartsen in de regio, waardoor in totaal tachtig procent van de patiëntenstroom van thuiszorginstellingen in de betreffende regio exclusief is toebedeeld aan A, B en C, de NMa nader onderzoek kan instellen.

Stappenplan

Naast de Richtsnoeren heeft de NMa het stappenplan uitgebracht. Dat is een hulpmiddel waarmee ondernemers in de zorgsector een snelle eerste indruk kunnen krijgen of hun afspraken met andere ondernemers wel of niet zijn toegestaan. Download hier de richtsnoeren en het stappenplan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.