Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe prestatiefinanciering voor Punt voor Parkinson

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Punt voor Parkinson Groningen krijgt de komende drie jaar extra financiering van onder andere Menzis om de zorg voor patiënten met Parkinson anders te gaan organiseren. Doel is een betere regie van de Parkinsonzorg, waarbij zo’n negentien zorgdisciplines betrokken zijn. Dat is noodzakelijk om effectief te kunnen inspelen op de verwachte stijging van het aantal Parkinsonpatiënten.
ParkinsonNet Bas Bloem
Foto: Fotolia

Punt voor Parkinson Groningen krijgt extra financiering voor de komende drie jaar om een betere regie te kunnen voeren in de Parkinsonzorg. Deze nieuwe prestatiefinanciering van onder andere Menzis is goedgekeurd door de Nederlandse Zorgautoriteit, wat een steun in de  rug betekent om dit model ook verder over Nederland uit te rollen.

Betere regie

Met de oprichting van Punt voor Parkinson is ingespeeld op de verwachte stijging van het totale aantal mensen met de ziekte van Parkinson in Nederland van 50 duizend op dit moment naar 75 duizend in 2025. Daarnaast zijn er negentien zorgdisciplines betrokken bij de zorg voor Parkinsonpatiënten, wat een betere coördinatie en afstemming behoeft.

Volgens de initiatiefnemers van Punt voor Parkinson Groningen, de neurologen Teus van Laar (UMCG) en Wijnand Rutgers (Martini Ziekenhuis), kan Punt voor Parkinson zorgen voor regie in de Parkinsonzorg. Meer regie kan namelijk voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruitgaat en dat de kosten stijgen. Punt voor Parkinson Groningen vormt de start voor meer locaties van Punt voor Parkinson in Nederland.

Transmuraal Zorgdossier

Kern van de nieuwe vorm van Parkinsonzorg is dat er voor iedere patiënt een Transmuraal Zorgdossier Parkinson komt, dat vanuit Punt voor Parkinson gecoördineerd wordt. Daarbij is het centrale adagium: dichtbij en eenvoudig als het kan en verder weg en complex als het moet.

Het streven is om de eerstelijnszorg meer in te zetten dan nu het geval is. Hiervoor wordt een transmuraal Parkinsonteam opgezet met niet alleen een neuroloog, maar ook een Parkinsonverpleegkundige, huisarts, een specialist ouderengeneeskunde, een wijkverpleegkundige en een apotheker. Daarbij richt de apotheker zich vooral op eenduidig voorschrijfbeleid, adequate informatieverstrekking over de voorgeschreven medicatie en het bewaken van therapietrouw en bijwerkingen.

Kostenneutraal en beter functioneren

Het transmuraal Parkinsonteam gaat kennis en protocollen delen met alle betrokken medewerkers in de eerste lijn en is permanent voor hen beschikbaar. Het uiteindelijke d​oel is dat patiënten beter functioneren, langer thuis kunnen blijven wonen en minder vaak in ziekenhuis of verpleeghuis moeten worden opgenomen. En dat zonder stijging van kosten. De nieuwe aanpak is in samenwerking met Menzis ontwikkeld en met ingang van dit jaar gestart voor een periode van drie jaar.

Punt voor Parkinson Groningen heeft zo´n 1500 Parkinsonpatiënten onder behandeling en bundelt de kennis en jarenlange ervaring met Parkinsonzorg van het Martini Ziekenhuis, UMCG en Zorggroep Groningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.