Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Nieuwe Vereniging voor Compliance in de Zorg

De Vereniging voor Compliance in de Zorg is vandaag officieel gelanceerd. De vereniging is opgericht met het doel om ‘het houden aan de regels’ in de zorg te bevorderen en te verbeteren.
Nieuwe Vereniging voor Compliance in de Zorg

De voorzitter van de nieuwe vereniging is advocaat Sarah Beeston van Van Doorne advocaten. Volgens haar gaat het om een platform voor alle organisaties die actief zijn in de zorg. Ze kunnen in een vijftal bijeenkomsten per jaar kennis en ervaringen delen over de naleving van de regels en normen in de zorg. Beeston: ‘Het gaat om alles waaraan een zorginstelling moet voldoen. Niet alleen kwaliteitseisen en veiligheidsnormen maar bijvoorbeeld ook mededingingsregels. Aan al deze regels zijn risico’s verbonden als je ze onverhoopt niet na komt. Grote en kleine risico’s. Daarom is het noodzakelijk voor instellingen om op de hoogte te blijven van al de wet- en regelgeving  die op hun van toepassing is. Een van de doelstellingen van de vereniging is praktische tips en oplossingen te delen en best practices te ontwikkelen.’

Toezichthouders

Beeston wil met name ook toezichthouders in de zorg betrekken bij de activiteiten van de vereniging. ‘Toezichthouders in de zorg houden in de gaten of de instellingen de regels wel goed naleven. De toezichthouders kunnen ook baat hebben bij het uitwisselen van kennis en ervaring over wat speelt in de zorgsector en hoe regels die niet altijd specifiek voor de zorgsector geschreven worden in die sector hun effect hebben.’

Dialoog

De dialoog over de naleving van de regels wordt volgens Beeston een vast aandachtspunt van de vereniging. ‘Het is niet alleen interessant om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in wet- en  regelgeving en (veld) normen, het is ook zeer nuttig om bijvoorbeeld als zorgprofessional de toezichthouders te informeren over wat er allemaal nodig is om aan bepaalde regels te kunnen voldoen. Zo kan gezamenlijk nagedacht worden over manieren waarop men eenvoudiger compliant kan zijn.’

Bijeenkomsten
De contributie voor het lidmaatschap bedraagt 55 euro per kalenderjaar. Werknemers van leden die lid zijn van een van de brancheorganisaties in de zorgsector betalen 45 euro per kalenderjaar. Het openingscongres zal plaatsvinden op donderdag 12 september. De hoofdlezing zal worden verzorgd door Sylvie Bleker-van Eyk (Chief Compliance & Risk Officer bij Ballast Nedam N.V. en Program Director Post Graduate Compliance & Integrity Management bij de VU Universiteit). Haar lezing zal gaan over het managen van hoofdrisico’s, waaronder veiligheid.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. @cor. Als ze jou lastig vallen met bezuinigen, bezuinigen en nog meer bezuinigingen, dan moet je eens vragen wat ze doen met het financiele verschil dat er ontstaat tussen het geld dat de zorginstellingen van de AWBZ krijgen voor een afdeling waar de AWBZ 1) een voorwaardelijke capaciteit aan verpleging eist 2) met een voorgeschreven opleiding —- en op die afdeling staat structureel TE WEINIG PERSONEEL, MET TE GERINGE OF GEEN OPLEIDING!!!
  Om nog maar te zwijgen van het feit dat de AWBZ meer geld geeft voor hogere ZZP codes (zorg zwaarte pakket) en alle patienten worden behandeld als ZZP code 1 of 2 (op een extra korte tillift handeling na)!!!!!!!!!!!!.
  Slaap ook jij maar lekker door (helaas ten koste van de patient), want ik weet zeker dat je alleen maar praat over de openingstijden van het huis-winkeltje e.d.

 3. Ongelooflijk dat het zoveelste orgaan — WAT HELEMAAL MAAR DAN OOK HELEMAAL OVERBODIG IS — de kans krijgt de zorg weer financieel flink te voorzien van aderlatingen. Pak nu een verzorgings of verpleegtehuis.
  Daarop (ZOUDEN MOETEN) hebben tal van al bestaande — alleen maar geldkostende — organisaties hun invloed: het IGZ, patientenorganisaties, award-verstrekkers, het LOC (landelijk overleg clientenraden), als ik mevr den Haan moet geloven (maar dat doe ik niet) de ANBO (Alg Ned Bond voor Ouderen) de Bestuurders, de graaiende en ondeskundige raden van Bestuur, de clientenraden, de betreffende OR’s en hoeveel moet ik er nog opnoemen.
  En weer komt er zo’n nietszeggende en niets presterende graaiclub bij; niet een van hen is ooit in een verpleeg of verzorgingstehuis geweest; vraag je om een thermometer geven je een pamper in je hand.
  Ik ga niet naar de hoofdlezing van Bleker-van Eyk (van Ballast Nedam N.V.!!); ik kom daar om van ergernis en of het lachen.
  Het is werkelijk hemelschreiend. Waarom ben ik zo overtuigd??
  IK KOM WEL IN VERPLEEG EN VERZORGINGSTEHUIZEN.
  Slaap maar door (de patient is de dupe)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.