Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nijmeegs Telenefrologie project meldt zich voor Spider Award

Mario Gibbels
UMC St Radboud in Nijmegen heeft zich gemeld voor de Spider Award met het project telenefrologie. Hierbij kan de huisarts de nierspecialist (nefroloog) raadplegen via een beveiligd internetplatform. Betrokken huisarts Nynke Scherpbier-de Haan van de afdeling eerstelijns geneeskunde van het UMC St Radboud licht het project toe.

Wat was de aanleiding voor het project?

“De aanleiding is dat het aantal mensen met een nieraandoening sterk toeneemt. Meer mensen hebben last van diabetes of hoge bloeddruk en daarmee wordt het risico op nieraandoeningen groter. Daar komt nog bij dat huisartsen de beschikking krijgen over meer gespecificeerde laboratoriumuitslagen waardoor ze sneller in de gaten hebben dat de nierfunctie verminderd is. Binnenkort verschijnt er bovendien een nieuwe richtlijn voor de eerste en tweede lijn voor diagnostiek en behandeling van nierpatiënten. Met andere woorden: we zijn als huisartsen meer gespitst op nieraandoeningen en er is bij huisartsen daardoor een toenemende behoefte om de nefroloog te raadplegen.”

Wat houdt het project precies in?

“Het gaat om een applicatie die alle noodzakelijke informatie uit het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) haalt. Deze applicatie maakt gebruik van de software van TCCN en ZorgDomein. De huisarts hoeft alleen nog maar zijn of haar vraag toe te voegen. De nefroloog wordt via een mailtje of sms erop geattendeerd dat er een vraag is gesteld en geeft daar vervolgens antwoord op.”

Wat is het doel van het project?

“Allereerst betere zorg voor de patiënt door de huisartsen meer gebruik te laten maken van de kennis van de nefroloog in de tweede lijn. Zo hoeven alleen de patiënten met complexe problematiek nog naar het ziekenhuis voor een afspraak met de nefroloog. Dat betekent meer gemak voor de patiënten die niet meer apart naar het ziekenhuis hoeven, wat ook weer scheelt in de kosten. Er moet overigens nog wel een tarief komen voor de huisarts en de nefroloog voor deze consultatiefunctie. Dat is er al bij teledermatologie en een dergelijk tarief zou er naar onze mening ook moeten komen voor telenefrologie.

Wat is de stand van zaken en hoe gaat het verder?

“We draaien nu een pilot met vier huisartsenpraktijken van het Netwerk Academische Huisartsenpraktijken Nijmegen UMC St Radboud. Uit de eerste ervaringen blijkt al dat de zorg verbetert en het aantal verwijzingen afneemt. Een volgende stap is dat de universitaire huisartsenpraktijken in de regio Nijmegen zich kunnen aansluiten en vervolgens het hele land. We krijgen overigens ook al telefoontjes van andere specialismen die geïnteresseerd zijn.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.