Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NIP: ‘Transformatie jeugdzorg komt zeer traag op gang’

Redacteur Zorgvisie
De transformatie van de jeugdzorg komt maar zeer traag op gang. Dat concludeert het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) op basis van een enquête onder de eigen leden en die van P3NL. Volgens het NIP wordt 2018 het jaar van de waarheid voor de jeugd-ggz.
Jeugdhulp-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Het NIP stelt dat het resultaat van de decentralisatie tot nu toe precies het tegenoverstelde is van wat ermee werd beoogd. De wachtlijsten zijn gegroeid, van de 285 (vrijgevestigde) respondenten liet 57 procent weten een wachtlijst te hanteren. Die was in 60 procent van de gevallen langer dan acceptabel volgens de normen. Het aantal aanbieders met een wachtlijst is in de eerste helft van 2017 langer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de respondenten merkt nog eens 46 procent dat de samenwerking met gemeenten nog niet op orde is.

Knelpunten in de jeugdzorg
De leden van de vereniging bemerken vijf belangrijke knelpunten in de jeugdzorg. Gemeenten en hulpverleners weten elkaar nog niet goed te vinden en de beleidsvrijheid van gemeenten zorgt ervoor dat er onduidelijkheid is over toegang tot de jeugdzorg en de administratieve lasten nemen er bovendien door toe. Daarnaast zijn er wel ideeën over hoe er moet worden samengewerkt tussen gemeenten en zorgaanbieders, maar worden die ideeën in de praktijk nauwelijks uitgevoerd. Ook zijn de wachttijden te lang, zo stellen de leden, en is de nieuwe inkoopsystematiek die in januari 2018 moet ingaan nog lang niet in orde. Voor 81 procent van de respondenten betekent de invoering van deze systematiek bovendien een aanpassing van hun administratieve werkprocessen, terwijl minder dan de helft (45 procent) van hen hierover informatie heeft gehad van de gemeenten waarmee zij te maken hebben.

Jeugdzorg verbeteren
Het NIP roept naar aanleiding van de enquête op tot een versterking van de ketensamenwerking. De vereniging wil zelf ook in gesprek gaan met zorgverzekeraars, gemeenten en het ministerie van VWS om problemen in de jeugdhulp op te lossen.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.