Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niveau gezamenlijke besluitvorming kan hoger’

De komende twee jaar nemen vijf ziekenhuizen zeven andere ziekenhuizen op sleeptouw op het gebied van samen beslissen. Het Zorginstituut Nederland financiert met ongeveer negen ton het project Beslist Samen! waarin tot nu toe opgebouwde expertise wordt gedeeld met andere ziekenhuizen.
Medisch Team Lenetsnikolai Fotolia

De vijf ziekenhuizen zijn: het Amsterdam UMC (AMC), Erasmus MC, Bernhoven, Máxima MC en MUMC+. Zij hebben allemaal een eigen expertise opgebouwd op het gebied van samen beslissen. Zo weet het AMC veel van keuzehulpen, het Erasmus MC van dashboards en Patient Reported Outcome Measures (PROMS), Bernhoven werkt intensief samen met huisartsen op het gebied van gezamenlijke besluitvorming, het Máxima MC is expert op het gebied van samen beslissen en darmkanker en het MUMC+ weet alles van het aanpassen van multidisciplinaire overleggen richting samen beslissen. Het betreft patiënten met een aneurysma, schisis, darmkanker, borstkanker, liesbreuken en knie- en heupartrose.

Niveau

Gezamenlijke besluitvorming kan volgens Dirk Ubbink, voorzitter van het programma Beslist Samen!, beslist nog een steuntje in de rug gebruiken. ‘Uit literatuur blijkt dat het niveau van samen beslissen gemiddeld nog maar op 23 procent van het optimaal haalbare ligt.’

Ziekenhuizen die geïnteresseerd zijn kunnen zich voor 16 oktober door middel van een motivatie opgeven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.