Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

NKI-AVL start onderzoek relatie nachtdienst en borstkanker

Mark van Dorresteijn
Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam start deze maand een onderzoek naar de vraag of verpleegkundigen die nachtdiensten draaien, een grotere kans hebben op borstkanker. Het ziekenhuis heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
NKI-AVL start onderzoek relatie nachtdienst en borstkanker

Het onderzoek wordt gehouden onder 200.000 verpleegkundigen. Ook oud-verpleegkundigen kunnen zich aanmelden.

Beroepsziekte

Deense wetenschappers hebben enkele jaren geleden vastgesteld dat borstkanker in combinatie met nachtwerk mogelijk als beroepsziekte kan worden gezien. Een aantal Deense verpleegkundigen heeft toen een schadeclaim ontvangen. Ook in Nederland ontstond onrust over de kwestie.

Nader onderzoek

Het NKI-AVL vindt dat nader onderzoek nodig is. Bij dierproeven is aangetoond dat er relatie is tussen borstkanker en een verstoord nacht-dagritme, of dat ook voor mensen geldt, is onduidelijk. Volgens de onderzoekers worden bij de studie niet alleen werk- en ziektegegevens van personen aan elkaar gekoppeld, maar ook vragen gesteld over hun leefstijl: roken ze of drinken ze veel alcohol. Ook willen de onderzoekers weten of ze tijdens hun werk veel zijn blootgesteld aan zaken als kankermedicijnen of röntgenapparatuur. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Eenderde ziekenhuizen scoort onvoldoende op borstkankerzorg

Borstkankerscreening zorgt voor angst

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. @William (Bill) is net als mijn vader. “”Er niet over praten dan heeft het zich ook niet voorgedaan””. Iedereen die HELAAS “slachtoffer” is of vermoedelijk, juicht alle onderzoeken, resultaten, acties e.d. en de uitgebreide landelijke berichtgeving daarover, van harte toe. Alleen zo komen we verder.

  2. Lees alle reacties
  3. Zelf werkzaam geweest ( 25 jaar ) als verpleegkundige met nachtdiensten ;omgaan met cytostatica ; rontgenapp. ; etc.. Ik vind dit voor vrouwelijke verpleegkundigen een zeer gevoelig onderwerp. Het geeft veel onrust. Ik vertrouw erop dat er zeer zorgvuldig met de gegevens wordt omgegaan.Openheid is een belangrijke voorwaarde. Meten is Weten. Graag de analyse/resultaten naar de onderzochten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.