Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa deelt megaboetes uit in thuiszorg

Mark van Dorresteijn
De NMa heeft de thuiszorginstellingen Stichting Careyn Zuwe Aveant en Stichting Vierstroom boetes opgelegd van respectievelijk 1,3 miljoen en 3 miljoen euro wegens marktverdeling.
NMa deelt megaboetes uit in thuiszorg

Na de ontvlechting van het samenwerkingsverband waarin de twee partijen actief waren, is er volgens de NMa een vergaande non-concurrentie afspraak gemaakt. De gemaakte afspraak had als doel de onderlinge concurrentie uit te schakelen en leidde ertoe dat de dreiging van nieuwkomers op de markt in Midden-Holland wegviel. De betrokken ondernemingen maakten bewust de keuze om in deze markt elkaars positie te beschermen in plaats van onderling te concurreren, aldus de NMa.

Vierstroom

Jeroen van den Oever, bestuurder Vierstroom, stelt dat de uitspraak van de NMa gebaseerd is op vermoedens en dat alle concrete bewijzen ontbreken. “Eind 2005 hebben Vierstroom en Careyn een gezamenlijk ondersteunend bedrijf ontvlochten. Het ondersteunende bedrijf richtte zich op de werving en inzet van flex-personeel en op callcenter-diensten. Bij de ontvlechting van het bedrijf heeft Vierstroom de vestigingen van het flex-onderdeel in haar werkgebied onder haar hoede genomen, Careyn heeft dit gedaan bij de vestigingen in haar werkgebied. Het is verbazingwekkend dat de NMa nu veronderstelt dat deze ontvlechting invloed heeft gehad op de concurrentie binnen de AWBZ-zorg.”

Careyn Zuwe Aveant

Ook Careyn Zuwe Aveant is het niet eens met de NMa en laat weten de uitspraak te betreuren. “In onze ogen hebben we bij de ontvlechting van de samenwerking op geen enkele manier afspraken gemaakt om de concurrentie tussen Vierstroom en Careyn te belemmeren”, reageert Ton van Overbeek, bestuursvoorzitter van Careyn Zuwe Aveant. “De veronderstelling van de NMa dat deze ontvlechting invloed heeft gehad op de concurrentie binnen de AWBZ-zorg is in onze visie onjuist.”

Boetebestrijding

De hoogte van de boetes is volgens de mededingingsautoriteit gebaseerd op de financiële draagkracht van de instellingen. De ondernemingen gaan dus niet failliet door de boete. Dat bevestigen ook Careyn Zuwe Aveant en Vierstroom. De instellingen gaan daarmee echter niet akkoord met de boetes. Van Overbeek: “De opgelegde boete is zuur. Het is gemeenschapsgeld voor de zorg, opgebracht door de belastingbetaler. Het is aan de burger niet uit te leggen dat dit geld nu niet aan de zorg besteed kan worden.” Jos Bleijenberg, voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van Vierstroom: “Drie miljoen euro is vergelijkbaar met het jaarsalaris van vijftig verpleegkundigen bij elkaar. Wij vinden het ongelooflijk dat dit mogelijk is in tijden waarin de ouderenzorg enorm onder druk staat door de toenemende zorgvraag en de tekorten aan personeel. Als de boete uiteindelijk in stand blijft, zal deze op een of andere manier invloed krijgen op de zorg aan de cliënten en dat vinden wij onacceptabel.”

Careyn Zuwe Aveant en Vierstroom geven beide aan dat zij juridische stappen zullen nemen om de boete teniet te doen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.