Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa doet aangifte van verbreken zegels in de zorg

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft aangifte gedaan bij de politie. Tijdens een bedrijfsbezoek in de zorgsector bleek dat zegels, die 's avonds door NMa-medewerkers op een deur waren aangebracht, verbroken waren.

De NMa verzegelt ruimtes als onderzoek, waarbij gezocht wordt naar bewijs van een overtreding van de Mededingingswet, nog niet is afgerond.

Met opzet

De NMa neemt het verbreken van de verzegeling hoog op. “Wij verzegelen ruimtes om de volgende dag verder te gaan naar het zoeken van bewijs”, zegt René Jansen, lid van de Raad van Bestuur van de NMa. “Wanneer de zegels verbroken zijn, kan het heel goed zijn dat dit met opzet is gebeurd om bewijs weg te halen dat relevant is voor ons onderzoek. In dit geval gaat het ook nog eens om de kamer die aan de NMa-onderzoekers was toegewezen als werkkamer. Daar werden onder meer documenten bewaard die in het kader van het bedrijfsbezoek nog nader onderzocht moesten worden”.

Politieonderzoek

Op dit moment is het aan de politie om nader onderzoek te doen naar de verbreking van de zegels. In deze situatie komt verandering als per 1 oktober 2007 de aangepaste Mededingingswet van kracht wordt. De NMa kan dan op basis van de Mededingingswet zelf boetes opleggen wanneer zegels van ruimtes verbroken zijn. De maximale boete voor deze overtreding bedraagt EUR 450.000 of 1 procent van de omzet van de betrokken onderneming. Hierdoor krijgt de NMa een afschrikwekkend instrument in handen wanneer een onderzoek wordt tegengewerkt.

Niet bekend

De NMa maakt in dit stadium niet bekend om welke onderneming het gaat omdat het onderzoek nog loopt. (NMa)

Lees ook:

NMa valt binnen bij Gooise zorgorganisaties

NMa valt binnen bij thuiszorginstellingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.