Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NMa en NZa: samenwerken mag als patiënt er beter van wordt

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen mogen samenwerken en afspraken maken over specialisatie en concentratie van zorg. Ze moeten dan wel kunnen aantonen dat patiënten daar beter van worden.
NMa en NZa: samenwerken mag als patiënt er beter van wordt

NMa en NZa: spelregels ziekenhuiszorg en toezicht

Deze boodschap kregen 150 bestuurders van ziekenhuizen en verzekeraars vrijdag 28 januari mee tijdens een gezamenlijk symposium van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de NVZ vereniging van ziekenhuizen. Het doel van het symposium ‘Ziekenhuiszorg en markttoezicht’ was bestuurders van ziekenhuizen uit te leggen hoe de spelregels werken rond samenwerking, fusie, concentratie, machtsposities en specialisatie in de ziekenhuiszorg. “Met de introductie van marktwerking in de zorg hebben ziekenhuizen veel vrijheid gekregen, maar dat betekent ook dat ze zich moeten houden aan de mededingingsregels. Daarbinnen zijn veel mogelijkheden tot samenwerking. Ondernemerschap betekent keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen”, zei Theo Langejan, voorzitter van de raad van bestuur van de NZa.

Samenwerken en concurreren

NMa-voorman Pieter Kalbfleisch vertelde dat ziekenhuizen afspraken mogen maken over specialisatie van zorg. Zij moeten dan wel kunnen aantonen dat de kwaliteitsvoordelen van hun samenwerking opwegen tegen de nadelen van bijvoorbeeld minder keuzevrijheid voor patiënten of verzekeraars. “Onderlinge afspraken mogen er niet toe leiden dat er weinig of geen concurrentie overblijft.”

Regierol zorgverzekeraars

Als ziekenhuizen zich moeten specialiseren om aan kwaliteitsnormen te voldoen, dan ziet de NMa vooral een rol voor de verzekeraar weggelegd om te bepalen welk ziekenhuis de zorg voortaan gaat leveren. In het zorgverzekeringsstelsel heeft de verzekeraar immers een regierol en ook een zorgplicht; de verzekeraar moet voldoende kwalitatieve goede zorg inkopen.

Aanmerkelijke marktmacht

Een ander belangrijk onderwerp was hoe ziekenhuizen zich moeten gedragen als zij over een ‘aanmerkelijke marktmacht’ beschikken. Dat is het geval als een ziekenhuis onafhankelijk van concurrenten kan handelen. Als dat een negatief effect heeft op de prijs en de kwaliteit van zorg en de keuzemogelijkheden voor de consument, kan de NZa maatregelen opleggen om dat te voorkomen.

Samenwerking tussen NMa en NZa

NZa en NMa brengen binnenkort een brochure uit voor ziekenhuizen aan de hand waarvan zij kunnen beoordelen of voorgenomen vormen van samenwerking en specialisatie toelaatbaar zijn. De toezichthouders hebben hun samenwerkingsprotocol vernieuwd. Het protocol bevat onderlinge werkafspraken en biedt een duidelijke basis om de toezichthoudende taken effectiever uit te voeren en overlap te voorkomen. Zo is vastgelegd wanneer de NMa en de NZa elkaar consulteren; bijvoorbeeld bij fusies en overnames en marktafbakeningsvraagstukken. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zorgsector nog niet gewend aan NMa

NMa pleit Sigra-ziekenhuizen vrij

Mokerslag van de NMa

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Alles weten over mededingingsrecht in de Cure en de Care? Wat voor vrijstellingen bestaan er voor samenwerkingsovereenkomsten en wat voor uitzonderingen bestaan er op kartelvorming? Op 30 juni aanstaande organiseert Medilex een speciale bijeenkomst over dit thema voor RvB uit Cure & Care.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.