Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa en NZa zijn het oneens over megafusie

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn het niet eens over de fusie van Evean, Philadelphia en Woonzorg Nederland. Door het samengaan van Evean, Philadelphia en Woonzorg Nederland in Espria ontstaat de grootste zorgaanbieder van Nederland.

De NZa vreest mogelijk negatieve gevolgen voor de consument. Grote aanbieders kunnen meer invloed op de tarieven uitoefenen, wat weer kan zorgen voor een opwaartse druk op de premies. En dat voelt de consument in de portemonnee. Om deze reden heeft de NZa een negatief advies over de fusie gegeven. De NMa heeft dit advies niet overgenomen. Het is voor het eerst dat de kartelwaakhond een dergelijk advies van de NZa naast zich neerlegt. “Het is niet zo dat de NZa lijnrecht tegenover de NMa staat”, reageert NZa-woordvoerster Annemiek van der Laan. “De NMa toetst puur op mededingingsgronden, wij kijken naar het consumentenbelang. Maar we moeten het niet groter maken dan het is. De NZa gaat in ieder geval heel scherp monitoren hoe Espria opereert. Mocht er sprake zijn van prijsopdrijving, dan trekken we alsnog aan de noodrem.” De NMa heeft wel beperkende voorwaarden aan de fusie verbonden. Om regionale monopolies te voorkomen, moet Woonzorg Nederland elf seniorencomplexen afstoten. Door de betrokkenheid van woningcorporatie Woonzorg Nederland moet ook de minister van VROM zijn fi at geven. In het verleden was VROM beducht dat woningbouwgelden via dit soort constructies naar de zorg zouden weglekken. (Zorgvisie – Philip van Poel)

Lees ook:

Weblog: Monsterfusie

CDA wil Kamerdebat over monsterfusie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.