Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa trekt boetebesluit psychologen in

De brancheorganisaties voor psychologen NIP, de LVE en de NVVP hoeven geen boetes van honderd duizenden euro's te betalen aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa verloor in december haar hoger beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in deze zaak. Deze week besloot de autoriteit het boetebesluit officieel in te trekken.

Na de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven deze week, trekt de NMa de in 2004 opgelegde boetes in. Directeur Rein Baneke van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) legt de kwestie uit. “We kregen in 2004 boetes opgelegd van de NMa omdat we eind jaren negentig adviestarieven en rekenvoorbeelden beschikbaar hadden gemaakt voor onze leden. De NMa oordeelde dat deze actie de marktwerking ondermijnde. Wij zouden psychologen door de adviestarieven aansporen prijsafspraken te maken.” De rechtbank vernietigde in 2006 dit oordeel van de NMa. “De rechtbank heeft gezegd dat de NMa niet kon bewijzen dat de markt inderdaad negatief beïnvloed is door onze adviestarieven”, aldus Baneke. “De kwaliteit is altijd leidend geweest met concurrentie en niet de prijs. De huisarts bepaalde welke psycholoog hij geschikt vindt voor welke patiënt.” De NMa is hiertegen in hoger beroep gegaan. Dat beroep heeft de autoriteit in december verloren. Nu heeft de NMa de boete officieel geschrapt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NZa wint geding van psychiaters en psychologen

Kamer wil opheldering over NMa-boetes

Aanbieders reserveerden niet voor NMa-boete

NZa: Prijzen nieuwe vrije dbc’s stijgen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.