Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NMa ziet definitief af van thuiszorgboetes

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Stichting Viva! Zorggroep en de Stichting Zorgbalans, Stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek, Stichting Vivium Zorggroep en Stichting Hilverzorg kunnen opgelucht adem halen. De boetes die de NMa hen wilde opleggen, zijn definitief van de baan.
NMa ziet definitief af van thuiszorgboetes

De bestuursrechter oordeelde in april in hoger beroep dat de NMa nader onderzoek moest doen. Daar ziet de NMa nu definitief van af.

Viva!Zorggroep, Vivium, Hilverzorg, Zorgbalans, Thuiszorg Gooi en Vechtstreek

De rechtbank vond dat de NMa in beide zaken onvoldoende had aangetoond dat de thuiszorginstellingen in de jaren 2005-2007 daadwerkelijk met elkaar konden concurreren. Daarom was de rechtbank er ook niet van overtuigd dat de eventuele afspraken, om elkaars werkgebieden te respecteren, daadwerkelijk de concurrentie konden beperken. In april kreeg de NMa van de rechter de gelegenheid om nader onderzoek in te stellen. Vandaag laat de NMa echter weten zo’n onderzoek niet zinvol te vinden, mede vanwege de periode waarover het gaat: over de jaren 2006 en 2007. Eduard van Bockel, lid van de Raad van Bestuur van Zorgbalans: ”Het onderzoek van de NMa naar de vermeende verdeling van de markt heeft Zorgbalans jarenlang veel tijd en geld gekost. We spreken dan al snel over enkele tonnen. Dat geld was bestemd voor het verlenen van zorg, maar moest nu worden besteed aan juridische procedures. Zonde!”

Viva!

Ook voor ViVa! Zorggroep is hiermee een eind gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Een periode waarin een forse boete boven het hoofd hing voor een overtreding die zij niet heeft begaan. Bestuurder Lucien Van Ruth: ‘Uiteraard ben ik blij dat wij nu volledig in het gelijk zijn gesteld. Wij hebben vanaf het begin gezegd dat wij de uitslag van de procedure met vertrouwen tegemoet zagen. Ik was heel boos toen de NMa het advies van de eigen bezwaaradviescommissie negeerde en vasthield aan de boete. Daarmee werden wij gedwongen om ons gelijk te halen bij de rechter. De NMa heeft blijk gegeven van een tunnelvisie. Zonder fatsoenlijk onderzoek hebben zij op voorhand geconcludeerd dat wij schuldig waren en er is letterlijk van alles geprobeerd om dat ook te bewijzen. En nu, vijf jaar later, moet de NMa met hangende pootjes op haar schreden terugkomen en toegeven dat zij het bij het verkeerde eind had.’

Vierstroom en Careyn

In de zaak Vierstroom en Careyn Zuwe Aveant ziet de NMa na heroverweging eveneens af van het opleggen van boetes. De bezwaren van Vierstroom en Careyn zorgden voor twijfel over de uitleg die de NMa in eerste instantie had gegeven aan de tussen beide zorginstellingen gesloten overeenkomst, zo erkent de NMa nu. Daardoor kan de Marktautoriteit niet meer met zekerheid vaststellen dat de thuiszorginstellingen daadwerkelijk een afspraak hebben gemaakt met als doel de onderlinge concurrentie uit te schakelen. De NMa voegt toe een positieve trend in te ontwaren, waarbij “steeds meer thuiszorgondernemingen zich bewust zijn van concurrentie en de regels die daarbij gelden”. Thuiszorg heeft daarom niet langer prioriteit voor de NMa. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Koen Suyk

Lees meer:

Rechter verwerpt NMa-boete thuiszorg

NMa niet in hoger beroep thuiszorgzaak

Zorginstellingen mogen samen inkopen, zegt de NMa

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De nma kan niets met zekerheid vaststellen, net zoals de ex-voorzitter Kalbfleisch van eerlijkheid kan worden beticht.Deze gang van zaken , net als het akkefietje van 150 miljoen boete van de huisartsenvereniging kan men wederom een kalbfleischje noemen . De nma heeft zijn bestaan aangetoond, maar niet de nuttigheid, INTEGENDEEL. q.e.d.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.