Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog steeds wachtlijsten voor casemanagement dementie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het actieplan casemanagement dementie levert nog weinig op. Er zijn nog steeds wachtlijsten en problemen bij de zorginkoop.
dementerenden
Foto: Adobe Stock

Iedere persoon met dementie moet een beroep kunnen doen op casemanagement dementie. Dat is de ambitie van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS met het actieplan casemanagement dementie. Voorlopig is dat nog niet het geval. In december 2016 stonden er 1.346 mensen op de wachtlijst, bij een nieuwe meting in juli 2017 waren het er 1.322. In twee van de zes regio’s met de grootste wachtlijstproblematiek zijn de wachtlijsten korter geworden, in de overige niet. Van Rijn wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de wachtlijsten actiever volgt en in actie komt als blijkt dat de problemen in regio’s niet worden opgelost, zo schrijft Van Rijn in een voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer.

Zorginkoop hapert

In december 2016 waren er 83.500 mensen die gebruikmaakten van casemanagement dementie. In juli 2017 nam dit aantal af tot 78.400. Eén van de problemen is dat zorgverzekeraars casemanagement dementie onvoldoende inkopen. Er is geen aparte betaaltitel voor. Casemanagement dementie maakt onderdeel uit van de zorginkoop wijkverpleging. Voor de zorginkoop 2018 is afgesproken dat er in iedere regio één verzekeraar is die namens alle verzekeraars de inkoop organiseert. Van Rijn wil dat de NZa vinger aan de pols houdt bij het inkoopproces en zo nodig partijen aanspreekt als zij zich niet aan de afspraken houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.