Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Noorderbreedte moet vier ton ontslagpremie betalen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het ontslag van twee directeuren kost zorginstelling Noorderbreedte in Leeuwarden vier ton.
geld.handdruk.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat heeft RTL Z uitgezocht.

Noorderbreedte

Ouderenzorgorganisatie Noorderbreedte in Leeuwarden heeft ruim 400.000 euro moeten betalen aan de ontslagregelingen van twee ex-directeuren. Noorderbreedte is een zelfstandige bv en zit samen met Medisch Centrum Leeuwarden en ziekenhuis De Tjongerschans in de stichting Zorgpartners Friesland. De ouderenzorgorganisatie bestaat uit veertien vestigingen, waar onder een revalidatiecentrum, in Leeuwarden en omgeving. De instelling heeft ruim 2000 werknemers en een omzet van 121 miljoen euro.

IGZ

De twee directeuren om wie het gaat, stonden aan het hoofd van ouderenzorgorganisatie Noorderbreedte, waar onder andere woonzorgcentrum Erasmushiem onder viel, dat eind 2013 onder verscherpt toezicht kwam te staan van de IGZ. De onvrede onder het personeel over de afgenomen kwaliteit van zorg, slechte leiding en de werkdruk liep zo hoog op dat de ondernemingsraad in september 2015 het vertrouwen opzegde in directeuren Cora Duijndam en Aukje van Kalsbeek. Zij werden ontslagen. 

Ontslagpremies

Duijndam werkte op dat moment tien jaar bij Noorderbreedte. Zij ontving een ontslagpremie van bijna 215.000 euro en zij kreeg acht maanden salaris doorbetaald wat neerkwam op bijna 76.000 euro. Alles samen kostte haar vertrek de instelling 298.000 euro. Van Kalsbeek werkte drie jaar bij Noorderbreedte en kreeg een ontslagpremie van ruim 33.000 euro en loondoorbetaling van ruim 66.000 euro. Dit kostte de instelling ruim 107.000 euro. RTL Z baseert zich op  een recent vonnis van de rechtbank Midden-Nederland.

WNT

Een woordvoerder van Noorderbreedte heeft de vertrekregelingen aan RTLZ bevestigd. Noorderbreedte heeft nog geprobeerd 116.000 euro van de ontslagvergoedingen terug te halen omdat beide directeuren onder de WNT vielen, maar dat is niet gelukt. De rechter wees deze eis onlangs af.

Dossier Personalia
In het dossier personalia volgt Zorgvisie alle wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht van zorginstellingen en gerelateerde organisaties. Daarnaast ook meldingen van prijzen, belangrijke prestaties en koninklijke onderscheidingen.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Er vanuit gaande dat mevrouw Duijndam een een maandsalaris van € 9.500 genoot, zou ze volgens het huidige arbeidsrecht nooit weg komen met een ontslagvergoeding van € 215.000. Destijds was het nog gangbaar om de kantonrechtersformule te hanteren voor het berekenen van een ontslagvergoeding. Daar had je weliswaar minder snel recht op, maar hij pakte wel (flink) hoger uit dan de transitievergoeding die in 2020 is ingevoerd. Als ze nu ontslagen zou worden, zou ze recht hebben op 1/3 maandsalaris per volledig gewerkt dienstjaar. Dat zou uit komen op 1/3 x 10 jaar x € 9.500 = € 31.667 bruto, aldus berekend via https://juridischplatform.nl/ontslag/geld/transitievergoeding/berekenen. Een stuk realistischer, kijkend naar haar jaarsalaris en de sector waarin ze werkzaam was.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.