Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF: nog geen akkoord over wijkverpleging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De patiëntenfederatie NPCF is nog niet akkoord met het plan om één geïntegreerd tarief voor de wijkverpleging te maken. De federatie maakt zich zorgen over de impact op patiënten. Ook ActiZ heeft nog niets ondertekend.
Thuiszorg Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS is van plan om één geïntegreerd uurtarief voor de wijkverpleging te maken in 2017. Het onderscheid tussen verpleging en verzorging komt daarmee te vervallen.

Impact op cliënten onduidelijk
De NPCF laat weten nog niet akkoord te zijn met de hervorming van de wijkverpleging. Het streven om op de lange termijn tot een nieuwe bekostiging te komen kan wel op steun rekenen. ‘Die moet passen bij het primaire proces’, zegt Petra Schout van de NPCF. ‘Verpleegkundige en patiënt moet samen kunnen kijken welke zorg er nodig is en de bekostiging moet dat faciliteren. Maar voor de korte termijn wil de staatssecretaris te snelle stappen maken. Voor ons is nog niet duidelijk wat de impact van één uurtarief is op cliënten. Wij zijn nog niet akkoord en hebben nog niets ondertekend.’

Hogeropgeleid personeel, maatwerk bij pgb
De NPCF ziet als risico van één tarief dat zorgaanbieders vooral lager geschoold personeel gaan inzetten. Als thuiszorginstellingen dat doen, valt dat volgens de NPCF niet te controleren. Daarnaast is het de vraag hoe één tarief voor individuele budgethouders gaat uitpakken. ‘Een pgb-houder die alleen verzorging nodig heeft, zal financieel voordeel hebben. Maar iemand die alleen verpleging in de avonduren krijgt, schiet erbij in.’ De NPCF gaat pas akkoord als er een passende oplossing is voor het pgb, als er zekerheid is dat er ook hogeropgeleid personeel wordt ingezet en als er goede afspraken worden gemaakt over het voorkomen van wachtlijsten.

ActiZ: nog geen akkoord
Ook ActiZ laat weten dat er nog geen sprake is van een akkoord en dat er nog wordt onderhandeld. De brancheorganisatie wil inhoudelijk pas reageren na overleg met de leden aanstaande vrijdag over het plan dat er dan is. De berichtgeving van Zorgvisie is deels gebaseerd op het document ‘Bestuurlijk akkoord wijkverpleging 2017’, dat het ministerie heeft opgesteld na een bestuurlijk overleg in mei. De naamgeving suggereert dat er al een akkoord is waar iedereen het mee eens is, maar zo ver is het dus nog niet.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.