Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF reageert op heroverwegingen ambtelijke commissies

De landelijke koepel van patiëntenorganisaties NPCF reageert vandaag op de bezuinigingsvoorstellen van de ambtelijke werkgroepen. De koepel wil niet dat burgers een eigen bijdrage moeten betalen bij huisartsenbezoek. In het dossier van de langdurige zorg ziet NPCF ook niets in een grotere rol voor gemeenten.
NPCF reageert op heroverwegingen ambtelijke commissies

Het is helemaal niet nodig het verzekerde zorgpakket sterk te verkleinen of de betalingen door patiënten sterk te verhogen om te besparen in de gezondheidszorg, aldus de NPCF. Volgens de koepel moet juist bezuinigd worden op onnodige uitgaven die veroorzaakt worden door de invoering van nieuwe bekostigingsvormen voor de huisartsen en de ziekenhuizen. Daarnaast kan betere ketensamenwerking kostenbesparing opleveren. En de zorgverzekeraars moeten scherper gaan opereren volgens de NPCF. “Ze zijn vooral bezig met volume en prijs van zorgproducten en te weinig met de integrale aanpak van chronische gezondheidsproblemen.”

Ziekenhuiszorg

Voorstellen van de ambtelijke werkgroep in de cure die de NPCF wel ziet zitten zijn de concentratie van specifieke vormen van ‘topzorg’ in enkele ziekenhuizen, scherpere controle op onnodig gebruik van de gezondheidszorg, het verbinden van de thuiszorg met de eerstelijnszorg en beheersen van de prijzen voor de medische zorg.

Langdurige zorg

Voor de care stelt de NPCF dat de AWBZ wel afgeschaft kan worden. Maar dan moeten de gemeenten niet de leidende rol gaan spelen. “Overheveling naar de gemeenten is onwenselijk. Mensen met beperkingen zijn dan afhankelijk van het wisselende beleid van de lokale overheid. Niet de AWBZ zelf is het probleem maar de tekortschietende sturing door de overheid, de doorgeschoten marktwerking en de starre bekostiging die weinig ruimte laat voor kostenbesparende innovaties waar de cliënt mee gebaat is, zijn het probleem.”

Sobere AWBZ

De NPCF noemt verder het eerste bezuinigingsscenario ‘Sobere AWBZ’ waarmee het meeste bezuinigd kan worden, onwenselijk. Het schrappen van noodzakelijke begeleiding is volgens de NPCF “penny wise, pound foolish”. De juiste koers volgens de patiëntenorganisatie is: “Ten eerste, persoonsvolgende bekostiging op basis van ‘vouchers’ invoeren. Ten tweede, langdurige zorg voor ouderen meer in samenhang met curatieve zorg brengen, met een rol voor zorgverzekeraars. Daarnaast: ouderen gaan zelf betalen voor wonen en service. Maar elke persoon met beperkingen heeft toegang tot verpleging en persoonlijke verzorging als die nodig zijn.”(Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Werkgroep curatieve zorg wil 6,5 miljard besparen

Maximaal 4,4 miljard te korten op de care

‘Vijf miljard bezuinigen op AWBZ niet haalbaar’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.