Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

NPCF wil inkomensafhankelijk eigen risico

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Patiëntenorganisatie NPCF wil voor alle eigen betalingen in de zorg een maximum opstellen dat afhankelijk moet worden van het inkomen.
NPCF wil inkomensafhankelijk eigen risico

Dit is een van de tien verbeterpunten die de NPCF vandaag presenteert.

AWBZ naar Zorgverzekeringswet

NPCF wil ook de AWBZ opknippen. De ouderenzorg kan vanuit de Zorgverzekeringswet worden betaald in plaats vanuit de AWBZ. Zorgverzekeraars moeten dan wel zorg inkopen die inspeelt op de veranderde vraag en oog heeft voor kwetsbare ouderen. De betreffende ouderen mogen geen last hebben van alle schakels en loketten in de zorg. Een deel van de AWBZ blijft als zorgverzekering bestaan: hieronder valt de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten en de langdurige geestelijke gezondheidszorg.

Wmo

Opvallend is dat de partij van VWS-minister Schippers juist voorstelt de meeste ouderenzorg naar de gemeenten te verschuiven. De VVD wil lichtere vormen van ouderenzorg, zoals verzorging en begeleiding, bij de Wmo onderbrengen. Voor verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg en langdurige ggz moet een kern-AWBZ overblijven. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Het tienpuntenplan van de NPCF

Lees meer:

Politiek laat recht op ouderenzorg vallen

Politiek wil extra bezuinigingen op zorg

CPB gaat op stoel politiek zitten

5 REACTIES

  1. Waarom trouwens niet een staatsverzekering via de belastingdienst ? Voordeel geen wanbetalers meer, de 2e kamer bepaalt direct zelf de premiehoogte en nog mooier een inkomensafhankelijke premie . Nadeel : Inkomensverlies voor ZN, reclamejongens, incassoburo`s ,deurwaarders enz. Zorgbezuinigingen dus .q.e.d.

  2. Lees alle reacties
  3. Als patientenfederatie komen we op voor de belangen van patienten. Hierbij hoort ook het beinvloeden van de politiek. We zien op dit moment dat de rekening van de hoge zorgkosten steeds meer bij chronisch zieken en mensen met een laag inkomen terecht komt. Daarom pleiten wij nu voor een inkomensafhankelijk maximum voor alle eigen betalingen. Zodat de kosten eerlijker verdeeld worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.