Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF wil klassenzorg inventariseren

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en provinciale Zorgbelangorganisaties zijn een meldpunt gestart om eigen bijdragen in de zorginstellingen te inventariseren.
NPCF wil klassenzorg inventariseren

Doel van de meldactie is om te inventariseren voor welke diensten extra kosten worden berekend in de AWBZ-instellingen. Nicole Velthuis, woordvoeder van de NPCF: “We doen deze neutrale oproep om te kijken hoe vaak het betalen voor extra diensten voorkomt en hoe patiënten daarover denken. We merken daarbij op dat de basiszorg te allen tijde gegarandeerd moet blijven.” De patiëntenorganisatie wil de uitkomsten gebruiken in gesprekken met zorgverzekeraars en zorgkantoren. “Pas als we de uitkomsten hebben kunnen we kijken wat we willen bereiken. Soms kunnen we concrete verbeterpunten aanreiken en soms kunnen we laten zien hoe patiënten over een onderwerp denken. Dat is echter iets voor de toekomst, we willen nu eerst kijken hoe patiënten denken over het betalen voor extra zorg.”

Ophef over klassenzorg

De ophef over de extra kosten bij AWBZ-instellingen is ontstaan in Groningen. Het Dagblad van het Noorden publiceerde een artikel over verzorgingshuis ZINN waar cliënten precies konden zien hoeveel ze betaalden voor extra zorg. Zo kopen de bewoners van ZINN voor vijftien euro een wandeling en voor 21 euro een douchebeurt.

Extra betalen onwenselijik

Als het aan de bezoekers van Zorgvisie.nl ligt, dan wordt het bijbetalen voor douchbeurt of wandeling in de zorg afgeschaft. 77 procent van de 761 bezoekers noemde het extra betalen voor extra zorg onwenselijk. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Ophef over klassenzorg bij ZINN

‘Bijbetalen voor wandeling of douchebeurt in zorg onwenselijk

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.