Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

NU’91 in actie tegen onderbezetting zorg

Mark van Dorresteijn
Beroepsorganisatie NU’91 is vandaag weer een meldpunt gestart om onderbezetting in de zorg in kaart te brengen. In 2009 kreeg de organisatie ruim duizend meldingen binnen.
NU’91 in actie tegen onderbezetting zorg

“De meldingen vorig jaar leverden ons een concreet beeld van de soms schrijnende situaties waarin medewerkers, patiënten en cliënten terechtkomen tijdens de zomerperiode”, aldus NU’91. “De rode lijn in de meldingen was dat met nog minder personeel dezelfde zorg verleend moet worden. Wanneer vakantiegangers vervangen worden, is dat vaak door te laag geschoolde of te onervaren krachten. De druk op de vaste medewerkers nam daardoor alleen maar toe. Daarom hebben we nu opnieuw gekozen om een meldpunt op te starten.”

Instellingen zoeken zelf oplossingen

Patiënten, cliënten en zorgmedewerkers worden volgens NU’91 de dupe van een gekortwiekte personeelsbezetting tijdens de vakantieperiode. Een woordvoerder van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) stelt dat er nog geen signalen zijn van onderbezetting door de vakantieperiode. “In de meeste gevallen loopt het gewoon door. Er is natuurlijk überhaupt veel tekort qua personeel, maar we merken dat instellingen zelf oplossingen zoeken. De mensen die verpleegd of verzorgd worden, houden zelf ook rekening met vaste medewerkers die op vakantie gaan.”

Weinig klachten

Een medewerker van de vraagbaak van de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) beaamt dat er maar heel weinig klachten binnenkomen over bezettingsproblemen. “Het zou kunnen zijn dat deze klachten ons niet bereiken. Maar we hebben regelmatig contact met cliëntenraden en daar horen we ook weinig klachten over onderbezetting. Een aantal jaren terug merkten wij wel dat er grote problemen waren, maar tegenwoordig lijken de problemen niet meer zo groot.”

Laagdrempelig meldpunt

NU’91 vindt het niet vreemd dat het LOC en V&VN nog geen meldingen binnen hebben gekregen, aldus een woordvoerder. “Het gebeurt niet vaak dat mensen spontaan een klacht melden. Op het moment dat je een meldpunt opricht, merk je dat er wel degelijk klachten zijn. We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te houden, zodat mensen makkelijk misstanden kunnen melden.”

Voorkomt onderbezetting

Na de vorige meldactie heeft NU’91 gesproken met de werkgeversorganisaties en de politiek. Alle partijen waren het erover eens dat onderbezetting in de zomer voorkomen moet worden. Concrete afspraken werden echter niet gemaakt. Met de nieuwe actie wil NU’91 opnieuw reacties bundelen en indien nodig weer in gesprek met werkgevers, politiek en inspectie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Meldpunt onderbezetting zorg in zomer

Personeelstekort noopt Bernhoven tot zomersluiting kraamlocatie

Klink stelt meldpunt gehandicaptenzorg in

Meldpunt agressie in de zorg geopend

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

 1. robin heb jij een oplossing voor de zorg problemen, breng het dan in in plaats van zure opmerking maken. uit je opmerkingen kan ik lezen dat mogelijk net kom kijken, jammer weinig ervaring en goed inhoudelijk lezen kan je ook niet, wij moeten gewoon werken aan een betere beeld van gezondheid zorg. het voelt bij jou zeker wel fijn met je grove woorden bravo!

 2. Lees alle reacties
 3. Pietje, je hoort gewoon thuis in het “grozzzz van de zorg” Je kletst over Florence alsof het over je oude brommer betreft. Voor jou moet onze lieve heren het maar oplossen? Zit je in de kerk te bidden voor een oplossing of zo ? “Fijn” dat je zo verstandig bent, positief over jezelf zit te “draaikonten” achter je mapje. Ik hoop dat je snel 67 bent. Ook jij krijgt dán je bijna dood ervaring, dan kan dat “grozzzz” van jouw klupje snel worden omgedraaid.
  “zzzzorg, maar goed voor jezelf
  “oogjes dicht ouwe lul, jou tijd komt ook nog”

 4. Het is zo’n schandelijk oud verhaal, en maar signaleren, je zou het opgeven. Kijk naar je eigen afdeling, naar je eigen werken, wil je door jezelf verpleegt/verzorgd worden op jou afdeling en door jou zelf ? Kunnen je ouders/grootouders op jou afdeling verpleegd worden, zou jij je daar prima bij voelen? Als dat zo is, alles in orde, is dat niet zo, doe er wat aan, maak lawaai, schudt het management op, doe het samen met je collega’s, samen sta je sterk maar mocht dat niet lukken doe het dan alleen maar doe iets.

 5. Het zoveelste toonbeeld van ‘boter op het hoofd’
  Beste mensen er is een aantal dingen mis in Nederland of Zorgland (net wat u wilt)
  Iedereen wil op de 1e rij zitten: maar dat kost geld.
  Niet iedereen wil nu meer betalen om straks goede zorg te krijgen.
  Verpleging en verzorging is een vak met lage status.
  Ja, iedereen roept wel: ‘wat hebben jullie een mooi vak’ of ‘wat een zware baan’ of ‘jullie verdienen veel te weinig’
  Meer verdienen? best! maar wie gaat dat betalen?
  Toch zit hier de oplossing:
  Waardeer verpleging en verzorging meer (met salaris dus)
  Reken de personen af die geen of onvoldoende kwaliteit leveren
  Het vak krijgt meer aanzien
  PersoneelsTekorten worden weggewerkt
  en…..op lange termijn zijn de kosten zeker behapbaar
  Wie durft??

 6. fijn dat er over onderbezetting in de zorg wordt gesproken, ik werl al ruim 35 jaar in de zorg en wel verpleeghuiszorg. de heren moeten maar met een oplossing komen, met al dat klagen en meldpunt op klachten te melden worden we niet beter van. Wordt het niet de tijd om over de positieve dingen in de zorg te gaan sprken ipv van alleen maar negatief. Florence is allang overleden

 7. Onderbezetting zal een structureel probleem worden , als de Bezuinigingen ( NL moet 30 miljard bezuinigen ! )konkreet worden op de werkvloer. De bezuiniging zal zeker ten koste gaan van Kwaliteit ; Veiligheid ; Client-tevredenheid. Medewerkers & Medisch specialisten zullen met minder plezier naar hun werk gaan.De vergrijzing moet nog echt gaan beginnen. Politiek ga snel aan het werk en verdoe je tijd niet met blijven onderhandelen over de Miljarden , maar Onderneem in het belang voor de Burgers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.