Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Numerus fixus verpleegkunde moet onmiddellijk opgeheven worden’

Beroepsvereniging V&VN wil dat de numerus fixus voor de opleidingen verpleegkunde onmiddellijk wordt opgeheven. Volgens de beroepsvereniging is dit één van de oplossingen om in de toekomst meer gekwalificeerde mensen voor het verpleegkundige vak te krijgen.
zorgverlenersFotolia400.jpg

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart presenteert beroepsvereniging V&VN vandaag 9 speerpunten op een speciale verkiezingsposter om politici duidelijk te maken wáár de grootste problemen in de zorg liggen. Het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden staat bovenaan de lijst van speerpunten. Directeur Sonja Kersten van V&VN zegt op Nursing.nl: ‘Als we het tij nú niet keren, wordt dit het grootste probleem in de zorg, en niet de betaalbaarheid. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de kurk waar de zorg op drijft. De toenemende complexiteit vraagt om goed samengestelde teams met voldoende gekwalificeerde mensen.’ Oplossingen zouden betere beloning en herwaardering voor het beroep zijn. ‘Investeer in zij-instromers en in opleidingen. Op dit moment hanteren veel verpleegkundigen-opleidingen een numerus fixus. Die moet onmiddellijk worden opgeheven.’

Geld reserveren
Volgens V&VN zal het nieuwe kabinet voldoende geld moeten reserveren; de 100 miljoen van  staatssecretaris Van Rijn is voor V&VN hooguit een sympathiek begin; de 2 miljard van Rutte misschien niets meer dan verkiezingsretoriek.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.