Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ betwijfelt nut aanwijzingsbevoegdheid

Mark van Dorresteijn
Gita Gallé, directeur van NVZ Vereniging van Ziekenhuizen, vraagt zich af of de wettelijke aanwijzingsbevoegdheid het instrument is om het bestuur van ziekenhuizen te verbeteren. “Ik vraag me af wat we hiervan moeten verwachten.”

Gallé zei dat tijdens het congres ‘Governance en kwaliteit van zorg, hoe nu verder?’ dat Zorgvisie op 25 september organiseerde met de Orde van Medisch Specialisten en Capgemini.

Aanwijzingsbevoegdheid geeft bestuur macht

Het ministerie van VWS wil ziekenhuisbestuurders in de Wet Cliënt en Kwaliteit van Zorg een wettelijke aanwijzingsbevoegdheid geven om hen meer macht te geven tegenover medisch specialisten. Hiermee kunnen directeuren bijvoorbeeld inzage eisen in de rapporten van de visitatiecommissies als specialisten dat weigeren. Formeel is de NVZ voorstander hiervan, maar Gallé vroeg zich in de afsluitende discussie van het congres af of dit echt nodig was om het bestuur te verbeteren.

‘Aanwijzingsbevoegdheid overbodig’

Orde-voorzitter Willem van der Ham was stelliger. In zijn ogen is de aanwijzingsbevoegdheid “volstrekt overbodig”. “Raden van bestuur hebben voldoende bevoegdheden en moeten gewoon hun verantwoordelijkheid nemen.” Voor waarnemend directeur-generaal VWS curatieve zorg Arnold Moerkamp is het “geen gemeengoed dat bestuurders verantwoordelijkheid nemen voor kwaliteit van zorg”. Dat is juist de reden dat een wettelijke aanwijzingsbevoegdheid nodig is, aldus Moerkamp.

‘Hamer voor zwakke bestuurder’

Jan Swinkels, hoogleraar richtlijnontwikkeling in de zorg en bestuurder van het kwaliteitsinstituut CBO, merkt op dat een aanwijzingsbevoegdheid zwakke bestuurders een hamer geeft. Hij voorspelt dat het gebruik volkomen verkeert uit zal pakken en de verhoudingen tussen raden van bestuur en specialisten zal vertroebelen.

Afschrikkende werking aanwijzingsbevoegdheid

Wim Schellekens, hoofdinspecteur curatieve zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), wijst op de afschrikkende werking die de bevoegdheid zal hebben. “Je hoeft bevoegdheden niet altijd te gebruiken om toch effect te sorteren. Dat doet de politie ook.”

Zorgvisie-congres ‘Governance en kwaliteit van zorg’

Lees het volledige verslag van het congres ‘Governance en kwaliteit van zorg, hoe nu verder?’ in de papieren Zorgvisie-nieuwsbrief 40, die vrijdag 2 oktober verschijnt. De presentaties kunt u hieronder downloaden. Op de presentatie van de Schellekens rust een embargo tot december. Omdat RVZ-voorzitter Rien Meijerink zijn lezing uit het hoofd deed, heeft Zorgvisie daarvan geen document. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Presentaties Zorgvisie-congres

Presentatie Janko de Jonge

Presentatie Jeroen Muller

Presentatie Jan Swinkels

Presentatie Willem van der Ham

Lees ook:

VWS geeft bestuur meer macht over specialist

Bestuur moet specialist kunnen wegsturen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.