Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ en Klink ruziën over rechtszaken

De NVZ vereniging van ziekenhuizen behoudt zich het recht voor de bodemprocedure tegen minister Klink van VWS voort te zetten als hij alsnog besluit de maatstafconcurrentie in 2010 in te voeren. Dat blijkt uit een niet openbare briefwisseling tussen Klink en de NVZ.

Klink zet in zijn brief van 8 mei de afspraken op een rijtje die hij 22 april maakte met de NVZ en de zorgverzekeraars over uitbreiding van de vrije prijzen en het opschorten van de maatstafconcurrentie, een prijsplafond dat Klink in 2010 wil invoeren als het Budgettair kader zorg wordt overschreden.

Bodemprocedure stoppen

Hij schrijft dat de NVZ heeft aangegeven de aangespannen bodemprocedure tegen maatstafconcurrentie en de bezuiniging van 160 miljoen euro in 2008 te zullen staken. De NVZ wil met de juridische procedure duidelijkheid krijgen wie er in de zorg verantwoordelijk is voor kostenoverschrijdingen. Klink vraagt in zijn brief om een bevestiging van steun aan de afspraken uiterlijk 16 mei te geven. Maar de NVZ antwoordt pas 2 juni en blijkt de bodemprocedure pas te willen stoppen als de maatstafconcurrentie helemaal van tafel is. Pas dan “is er niet langer een aanleiding om de bodemprocedure op dit punt voort te zetten”, schrijft NVZ-voorzitter Joan Leemhuis-Stout 2 juni in antwoord op Klink.

Maatstafconcurrentie B-segment

De NVZ verbaast zich er ook over dat Klink bij een eventueel ingrijpen in de prijzen in 2010 de maatstafconcurrentie ook laat gelden voor het B-segment, waarin juist vrije prijzen gelden. De NVZ behoudt zich het recht voor daar bezwaar tegen aan te dienen. Verder geeft de NVZ aan de juridische procedure tegen de bezuiniging van 160 miljoen alleen te staken als ziekenhuizen volledig worden gecompenseerd voor de financiële nadelen die zij ondervinden van het nieuwe bouwregime. En dan nog heeft Klink geen garantie dat alle rechtszaken van de baan zijn. Want individuele NVZ-leden behouden zich het recht voor VWS voor de rechter te slepen als zij in de uitkomsten van de commissie van wijzen — de commissie Havermans die de financiële gevolgen van het nieuwe bouwregime per ziekenhuis onderzoekt — toch nog aanleiding daartoe zien. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink: ‘Bodemprocedure NVZ is jammer’

VWS en NVZ ruziën over bodemprocedure

NVZ start bodemprocedure

NVZ wil B-segment uitbreiden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.