Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ: laat NMa kartelverbod vooraf toetsen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De onduidelijkheden rond de Mededingingswet en de dreiging van hoge boetes verhinderen dat concentratie van ziekenhuiszorg totstandkomt. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet vooraf meer duidelijkheid bieden, stelt de NVZ vereniging van ziekenhuizen.
NVZ: laat NMa kartelverbod vooraf toetsen

De NVZ heeft problemen met de effecten van de Mededingingswet, omdat die veel vormen van samenwerking verhindert die de kwaliteit van zorg zouden kunnen verbeteren. Daarnaast heerst er veel onduidelijkheid over wat wel en niet mag in specifieke situaties. Als ziekenhuizen hierover duidelijkheid willen krijgen, moeten ze juridische deskundigen inhuren. De kosten hiervoor zijn zo hoog, dat menig ziekenhuis hiervoor terugdeinst. “De hoge kosten en de dreiging van hoge boetes maken ziekenhuizen kopschuw”, stelt NVZ-woordvoerder Leen Goemans. “Kansen voor kwaliteitsverbetering blijven liggen.”

NMa is niet duidelijk

De NVZ wil af van de kostbare juridische trajecten. Dat kan als de NMa meer doet dan alleen achteraf toetsen of een vorm van samenwerking door de beugel kan. Ziekenhuizen zouden voorafgaand aan samenwerking met hun plannen bij de NMa moeten kunnen aankloppen om helderheid te krijgen. “De scheidslijn over wat wel en niet mag is niet duidelijk”, vervolgt Goemans. Ziekenhuizen krijgen nu geen klip-en-klaar antwoord van de NMa. “De NMa moet vooraf duidelijkheid bieden.”

NVZ: uitzondering gezondheidszorg

Met vooraf toetsen zou de gezondheidszorg als sector een uitzonderingspositie krijgen. Die is gerechtvaardigd door de complexiteit van de zorg, stelt Goemans. “Daar heeft de NMa te weinig oog voor. De NMa stelt dat de zorg net zo bijzonder is als andere sectoren. Maar de zorg is geen energiemarkt. Je kunt niet zo maar stoppen met bepaalde behandelingen. De kwaliteit van alle zorg van een ziekenhuis moet overeind blijven. Daarover moeten ziekenhuizen met elkaar kunnen afstemmen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NMa: concretiseer publieke belangen

NMa en NZa: samenwerking mag als patiënt er beter van wordt

Zorgsector nog niet gewend aan NMa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.