Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZ: ‘Onzekerheid nekt nieuwbouw’

Ziekenhuizen krijgen van minister Klink geen langetermijnzekerheid voor wat betreft hun bouwkosten. Daardoor dreigen hun investeringsplannen vast te lopen, zo stelt de NVZ vereniging van ziekenhuizen.

Klink biedt ziekenhuizen een overgangsregeling aan van drie jaar om te wennen aan het nieuwe bouwregime. Vanaf dit jaar moeten ziekenhuizen hun kapitaallasten namelijk zelf terugverdienen uit de behandelingen die zij geven in het vrij onderhandelbare b-segment. Over het a-segment krijgen de ziekenhuizen nog bouwkosten terug van de overheid. Klink neemt het advies over van de commissie-Havermans dat eind vorige week uitkwam.

Vast a-segment

De commissie heeft onderzocht of ziekenhuizen die nog onder de oude bouwregels hebben geïnvesteerd een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen. Hoewel ‘Havermans’ in eerste instantie alleen voor deze ziekenhuizen een regeling zou treffen, komt hij nu met een oplossing voor alle ziekenhuizen. Die bestaat uit een rekenmodel en een hardheidsclausule waarop ziekenhuizen een beroep kunnen doen als zij menen dat zij onevenredig hard worden getroffen door de verandering in regelgeving. Ziekenhuizen waar de nieuwbouw net van is opgeleverd en waarvan bekend is hoe hoog de kosten zijn, kunnen nu uitrekenen hoeveel geld ze nog terugkrijgen uit het vaste a-segment.

Financiële compensatie

Risico’s liggen in het onderhandelen over vrije prijzen in 2008 en 2009. Ziekenhuizen met een bouwvergunning die nog niet zijn gestart met de bouw, moeten zich afvragen of het nog verantwoord is om te gaan bouwen. Ziekenhuizen zonder bouwvergunning (onder de nieuwe regelgeving is geen vergunning meer nodig) zullen met het rekenmodel moeten uitrekenen of de investering die ze willen doen zich wel gaat terugverdienen. De NVZ vindt het onacceptabel dat de minister de overgangsperiode pas start op 1 januari 2009, terwijl ziekenhuizen al sinds dit jaar risico lopen op hun nieuwbouw. Positief vindt de NVZ dat Klink de overgangsperiode gefaseerd wil laten plaatsvinden. Hij wil echter pas na beëindiging van de overgangsperiode financiële compensatie mogelijk maken. Daarmee is de NVZ het niet eens. Zij stelt dat er nu al ziekenhuizen zijn die schade ondervinden. Meerdere ziekenhuizen zouden al individueel rechtszaken voorbereiden. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Geen uitsluitsel voor bouwende ziekenhuizen

‘Nadeelcompensatie commissie-Havermans mondt uit in getouwtrek

Commissie Havermans komt met rapport

Havermans maakt compensatie bouwregime ruimer

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.