Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ-rapport: ‘3 procent bovenop dbc-prijs voor innovatie’

Mario Gibbels
Verhoog de kostprijs van dbc’s met 3 procent om innovaties in de ziekenhuiszorg mogelijk te maken. Dat is het belangrijkste advies in het gisteren verschenen rapport Ruimte voor ziekenhuisinnovaties van de NVZ vereniging van ziekenhuizen.

De NVZ heeft hoogleraar algemene gezondheidszorg Guus Schrijvers gevraagd om het adviesrapport op te stellen. Aanleiding is het verdwijnen van de zogeheten Lokale Productiegebonden Toeslag bij de invoering van de prestatiebekostiging in 2011, vertelt Schrijvers in een interview met komende nummer van ICTzorg magazine. Deze regeling wordt op dit moment door ziekenhuizen gebruikt voor innovatie.

Procesinnovaties

De 3 procent verhoging van de kostprijs van dbc’s is met name bedoeld voor procesinnovaties, legt Schrijvers uit. En daarbij gaat het bijvoorbeeld om telezorg of de invoering zorgpaden. Voor zorginhoudelijke innovaties is er een regeling in de maak waarbij dit soort vernieuwingen voor een periode van drie jaar worden bekostigd. In die periode vindt evaluatieonderzoek plaats op basis waarvan beslist kan worden of er een dbc moet komen voor desbetreffende innovatie. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.