Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZ wil af van plafond in b-segment

Mark van Dorresteijn
De NVZ vereniging van ziekenhuizen wil af van het beoogde plafond in het b-segment. Dat wordt de inzet op bestuurlijk overleg op 19 november.
NVZ wil af van plafond in b-segment

Dan bespreekt minister Klink van VWS het plan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om prestatiebekostiging gefaseerd invoeren met alle betrokken veldpartijen. Het NZa-advies voorziet in een uitbreiding van het b-segment naar vijftig procent in 2011 en gelijktijdig een bekostiging op basis van de zorgproducten van DOT in plaats van dbc’s. In de periode 2011-2013 geldt een overgangsregime naar volledige prestatiebekostiging, waarin per ziekenhuis de omzetgrenzen van het a- en b-segment worden gekoppeld aan het niveau van 2010. Feitelijk komt dat neer op een plafond op het b-segment. Dat is de brancheorganisatie een doorn in het oog.

Vrije prijzen

Hans den Hollander, NVZ-bestuurslid en directeur van het Diaconessenhuis in Leiden: “Voor het a-segment valt het nog te begrijpen, maar niet voor het b-segment. Voor die zorg doen zorgverzekeraars en ziekenhuizen hun stinkende best, want daar worden ze direct op afgerekend. Juist vrije prijzen hebben de laatste jaren geleid tot betere kwaliteit en minder wachtlijsten. Dat blijkt ook uit onderzoeken van de NZa en Gupta. Dit overgangsregime haalt alle dynamiek uit de sector. Het middel is erger dan de kwaal.”

Invoering van DOT

Een ander punt van zorg vormt de invoering van DOT per 2011, waar de NZa vanuit gaat. Dat vindt de NVZ veel te snel, omdat ziekenhuizen dan niet een jaar lang kunnen schaduwdraaien met het nieuwe bekostigingsmodel. De NVZ vindt dat nodig, omdat ziekenhuizen door de invoering van DOT aanzienlijk meer of juist minder geld kunnen krijgen. De huidige verdeling van geld in het a-segment is nog gebaseerd op de functiegerichte bekostiging. Daarin zitten oude parameters, zoals het aantal bedden, die niet veel verband houden bij wat de zorg echt kost. Bij DOT sluiten de tarieven wel aan bij de kosten. Maar juist rond die tarieven is volgens de NVZ nog veel onduidelijk.

Inzicht in tarieven

Den Hollander: “We hebben nog geen inzicht in de tarieven voor spoedeisende hulp en intensive care. Krijgen ziekenhuizen straks betaald per bezoek? En krijgen ziekenhuizen met relatief weinig bezoeken dan een toeslag? De invoering van DOT is een riskant traject, waarbij niemand precies weet hoe dat voor ziekenhuizen uitpakt. We zijn wel voor invoering, maar het moet geen doel op zich worden.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa tackelt boekwaardeprobleem

NZa wil marktwerking beperken met prijsplafond

NZa verhoogt korting medisch specialisten

1 REACTIE

  1. Invoering van DOT en het B segment naar 50% of meer , ben ik een groot voorstander van.De Politiek heeft gekozen voor Marktwerking in de Zorg . Wij hebben die keus gemaakt en dan moet je niet achteraf gaan zeuren over ….. van alles en… ja maar ! De keus is gemaakt en het Debat is gevoerd, Einde verhaal ! En Nu DOEN !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.