Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NVZ wil opleidingsfonds verpleegkundigen

De NVZ vereniging van ziekenhuizen wil een opleidingsfonds om het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op te lossen.

Uit gegevens van Regiomarge 2008 blijkt dat ziekenhuizen steeds minder gespecialiseerde verpleegkundigen opleiden. In 2002 waren het er nog 2381, in 2006 nog maar 1068. Regionaal zijn er daardoor tekorten ontstaan, waardoor sommige ziekenhuizen zijn overgegaan tot onorthodoxe wervingsmethoden. Zo probeerde het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam personeel van andere ziekenhuizen tot een overstap te verleiden.

Ziekenhuizen betalen

Als oorzaak voor de daling van het aantal opleidingsplaatsen wijst de NVZ erop dat ziekenhuizen die de opleiding uit eigen zak betalen daar niet de vruchten van plukken als de verpleegkundige naar een ander ziekenhuis gaat. Een opleiding kost tussen de 50.000 en 100.000 euro.

Financiering opleidingsfonds

Minister Klink stond in een Kameroverleg afgelopen week niet onwelwillend tegenover het plan. Hij wil dat de NVZ het plan verder uitwerkt en nauwkeurig raamt hoeveel gespecialiseerde verpleegkundigen er nodig zijn. Onduidelijk is nog hoe de financiering van het opleidingsfonds moet worden geregeld. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer: flexibeler opleiding nodig voor specialisten

VUmc start masteropleiding samen met ziekenhuizen

Verkorte opleidingen voor tekort kraamverzorgenden

2 REACTIES

  1. Ziekenhuizen zijn gewoon maatschappelijke ondernemers. Dus opleidingen dienen betaald te worden door de ziekenhuizen. En net zoals in het bedrijfsleven kun je dan afspreken dat bij vertrek van een werknemer, die gebruik heeft gemaakt van een door de werkgever betaalde opleiding, dat hij/zij deze deels terugbetaalt als hij/zij binnen bijvoorbeeld 3 jaar vertrekt.
    Kortom: niet constant terugverwijzen naar de overheid. Een ziekenhuis is meestal een grote werkgever, dus die moet zijn werkgeverstaak goed invullen. Ziekenhuizen mogen winst maken en kunnen wat mij betreft dus ook failliet gaan bij falend werkgeverschap. Meer efficiency en doelmatigheid in de ziekenhuizen bespaart heel veel geld, waarvoor je je eigen mensen kunt opleiden. En de werknemer geef je dan rechten (volgen van opleidingen via de werkgever en betaalt door de werkgever) en plichten (de investering van de opleiding moet wel worden terugverdiend).
    Kortom: een overkoepelend opleidingsfonds is weer een bureaucratisch gedrocht. Ziekenhuizen moeten gaan ondernemen.

  2. Lees alle reacties
  3. Vaak gaat het over ” Wie betaalt ” , een bekende discussie. Opleidingen , vind ik , moeten betaald worden door het Ministerie van Onderwijs. De samenleving heeft daar ” BAAT ” bij en daar heeft NL belang bij.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.