Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ woedend op Hoogervorst

UTRECHT - NVZ vereniging van ziekenhuizen dreigt de samenwerking met minister Hoogervorst op te zeggen. Aanleiding is de strafkorting van 192 miljoen euro die de minister de ziekenhuizen wil opleggen.

In 2004 hebben de NVZ vereniging van ziekenhuizen, het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een prestatiecontract afgesproken voor de periode 2005 tot en met 2007. Hierin beloven de ziekenhuizen in 2005 1.15 procent meer zorg te leveren dan ze betaald krijgen. Daarbovenop stelde het ministerie van VWS nog eens 0,4 procent beschikbaar voor extra groei van de zorgvraag. In totaal was er in 2005 1.55 procent ofwel 160 miljoen euro beschikbaar voor extra zorg.

Overschrijding

Nu blijken de ziekenhuizen in 2005 niet voor 160 miljoen euro extra zorg geleverd te hebben maar voor 389 miljoen euro, 234 miljoen euro meer dan was afgesproken. En voor 2006 dreigt het prestatiecontract nog eens overschreden te worden met 192 miljoen euro.

Efficiënter

Minister Hoogervorst heeft daarom besloten om de ziekenhuizen voor 192 miljoen te korten. De ziekenhuizen stellen echter dat zij wel efficiënter zijn gaan werken maar dat de zorgvraag sneller gestegen is dan in 2004, toen het prestatiecontract werd afgesloten, was voorzien. Ook ziet de NVZ het als een taak van ZN om niet meer zorg te contracteren dan is afgesproken in het prestatiecontract. De ziekenhuizen hebben echter volgens een woordvoerster van ZN meer zorg geleverd dan is gecontracteerd door de zorgverzekeraars.

Samenwerking

De ziekenhuizen hebben deze week in een persconferentie gedreigd om de samenwerking met het ministerie van VWS in verschillende projecten op te schorten als de budgetkorting doorgaat. Daarbij denkt de NVZ onder meer aan de verdere ontwikkeling van het dbc-systeem (diagnose-behandelingcombinatie) en het integraal jaardocument. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.