Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ: Ziekenhuizen besteden meer aan ICT

Annelies Vermeulen
Ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren meer geld gaan uitgeven aan ICT. Dat blijkt uit onderzoek van de NVZ vereniging van ziekenhuizen.
NVZ: Ziekenhuizen besteden meer aan ICT

Uit het onderzoek blijkt dat de algemene ziekenhuizen in 2009 3,9 procent van hun budget aan ICT besteedden. In 2006 was dit nog 3,4 procent. Deze toename komt overeen met het toenemende belang van ICT in de ziekenhuizen, aldus de onderzoekers.

ICT-omgeving

Zichtbaar is dat ziekenhuizen langzaam toegroeien naar een optimale ICT-omgeving. Door wijzigingen in onder andere wet- en regelgeving, maatschappelijke vraagstukken en noodzakelijke vervangingen zijn de instellingen niet vrij in de keuze waaraan zij hun geld uitgeven maar wordt het overgrote deel in zekere zin opgelegd. Maar juist in dat kleine deel dat open blijft staan, zit voor de instellingen de mogelijkheid zich positief te onderscheiden.

Businesscase

Steeds vaker worden bij investeringen goede businesscases opgesteld, zo blijkt uit het onderzoek van de NVZ. De kwalitatieve en kwantitatieve winsten worden afgewogen voordat ze overgaan tot daadwerkelijke aanschaf en implementatie. Doordat het realiseren vaak een langere periode in beslag neemt, waarin ook andere taken verschuiven, is het nog niet gebruikelijk om gerealiseerde besparingen in bijvoorbeeld personeel daadwerkelijk om te zetten in een besparing. Verder wordt er veelal bij het opzetten van een businesscase alleen de gewenste situatie in beeld gebracht en worden er geen alternatieven aangedragen. Ook het toepassen van procesherontwerp, noodzakelijk om de investering in ICT beter te laten renderen, wordt nog niet breed toegepast.

Rapport

Het NVZ-onderzoek is een vervolg op het rapport ‘Investeren in de waardeketen’ uit 2008.

Het rapport ‘Investeren in de Waardeketen’ kunt u downloaden op de website van NVZ vereniging van ziekenhuizen. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Cegeka automatiseert zorgprocessen RZ Heilig Hart Leuven en Ziekenhuisgroep Emmaüs

Digacom verzorgt netwerkinfrastructuur Maasziekenhuis Pantein

Brits e-healthproject leidt tot 86 procent minder ziekenhuisbezoeken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.