Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ: zorg om veiligheid patiënt

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) vreest voor de veiligheid van patiënten als ziekenhuizen vanaf volgend jaar minder invloed hebben op medisch specialisten. Dat zegt NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy in een interview met regionale dagbladen.
NVZ: zorg om veiligheid patiënt

Door de invoering van de integrale tarieven per 1 januari 2015 dreigen vrijgevestigde medisch specialisten hun fiscale voordelen kwijt te raken. Ze kunnen die waarschijnlijk behouden als ze ‘medisch specialistisch bedrijf‘ oprichten, een zelfstandig bedrijf waarmee het ziekenhuis afspraken maakt over onder meer kwaliteit, zorgvolume en serviceniveau.

Risico voor veiligheid

NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy is bang dat als ziekenhuizen geen goede afspraken maken met vrijgevestigde medisch specialisten, de zorg het onderspit delft. ‘Als de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de patiënt niet óók bij de artsen komt te liggen, dan levert dat risico’s op. Iedereen werkzaam in een ziekenhuis moet zich verantwoordelijk voelen voor de algemene veiligheid. Denk aan het voorkomen van infecties.’ De Utrechtse hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons erkent in het artikel het risico: ‘Het bestuur geeft de macht uit handen en het gevaar is dat als ze dat niet samen regelen, het ziekenhuis de zorg niet meer kan waarborgen.’

Bestuur en kwaliteit

Het standpunt van de NVZ is niet nieuw. In een rapport dat in februari op de website van de NVZ is verschenen staat al dat bestuurders zich hierover zorgen maken. De NVZ heeft geen signalen dat ziekenhuizen er momenteel niet in slagen om hierover goede afspraken te maken. Uit een achtergrondartikel dat vrijdag verschijnt in Zorgvisie Magazine blijkt dat ziekenhuisbestuurders zich terdege bewust zijn van de risico’s. Willy Spaan, voorzitter raad van bestuur Jeroen Bosch Ziekenhuis, vindt het cruciaal dat de raad van bestuur zijn wettelijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg kan blijven waarmaken. ‘Constructies die dat belemmeren kan en zal ik niet accepteren.’ Loeks van der Veen, bestuurder in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, wil dat het mogelijk blijft om disfunctionerende medisch specialisten individueel aan te spreken, net zoals dat nu kan. Het bestuur wil  ook inzage blijven houden in de visitatierapporten en zeggenschap houden over hygiëne-voorschriften en infectiepreventie.

Integrale bekostiging ziekenhuizen

Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.