Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: 18 miljoen voor IJsselmeerziekenhuizen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kent de IJsselmeerziekenhuizen 18 miljoen euro balanssteun toe. De nieuwe aanvraag voor steun voldoet wel aan de voorwaarden.
NZa: 18 miljoen voor IJsselmeerziekenhuizen

Dat heeft de NZa maandag 2 februari besloten. De NZa stelt in een toelichting dat het saneringsplan een stuk realistischer is geworden door besparingen over een langere periode uit te smeren. De IJsselmeerziekenhuizen krijgen vijf jaar de tijd in plaats van drie jaar. De Zorgautoriteit stelt vast dat de fouten uit het businessplan zijn gecorrigeerd, waardoor een betrouwbaarder beeld van de financiële situatie is ontstaan.

Commitment Achmea

Daarnaast hebben de IJsselmeerziekenhuizen met zorgverzekeraar Achmea nadere afspraken gemaakt over de af te nemen zorg. Achmea heeft een groter commitment gegeven voor de contractering van zorg na 2009. Ook zijn er met Achmea betere afspraken gemaakt over beperking van financiële risico’s van de schoning van het b-segment en de opbrengstverrekening over de periode 2005- 2008.

Overheid in raad van toezicht

Belangrijk voor het positieve besluit is verder de aanpassing van de bestuurs- en toezichtstructuur. De positie van de raad van toezicht is verstevigd en er zijn betere afspraken gemaakt over de rolverdeling tussen de raad van bestuur en raad van toezicht. Er komen in de raad van toezicht zowel leden namens de MC Groep, de overheid, de ondernemingsraad als de patiëntenraad.

Emmeloord afstoten

Ook garanderen de IJsselmeerziekenhuizen dat er een financiële scheiding tussen Lelystad en overige locaties komt, zodat verzekerd is dat steun alleen daar terecht komt waar de continuïteit van de zorg noodzakelijk is. Mochten de ziekenhuizen hier niet aan kunnen voldoen dan zullen zij de locatie Emmeloord afstoten. Verder is de post voor afvloeiing van tien medisch specialisten aanzienlijk verlaagd.

Zorgautoriteit: per direct steun

De 18 miljoen euro balanssteun wordt in drie tranches van zes miljoen uitgekeerd. Vanwege de precaire financiële situatie heeft de NZa de eerste tranche per direct toegekend. De toekenning van de tweede tranche zal na 2,5 jaar plaatsvinden. De derde tranche zal na vijf jaar worden uitgekeerd. Het steunbedrag is veruit het grootste dat de NZa ooit heeft toegekend. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Loek Winter door met IJsselmeerziekenhuizen

Geen extra geld voor IJsselmeerziekenhuizen

Geen NZa-steun voor IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.