Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa: onvoldoende inzicht in gang van zaken regionale coördinatiepunten

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt de mogelijkheid om het landelijke netwerk van coördinatiepunten eerstelijnsverblijf naar alle zorgvormen met tijdelijk verblijf uit te rollen. Maar voor het succes van deze tijdelijke verblijfsvorm is een structurele, toekomstbestendige financiering nodig.
ouderenzorg
Foto: Adobe Stock

Sinds april dit jaar is er een landelijk dekkend netwerk van coördinatiepunten voor eerstelijnsverblijf van start gegaan. Als vervolgstap wordt er gekeken of deze opgezette coördinatiepunten verbreed kunnen worden naar alle zorgvormen met een tijdelijk verblijf. Op verzoek van het ministerie van VWS heeft de NZa daarom opties uitgewerkt om vormen van tijdelijk verblijf, waaronder het eerstelijnsverblijf (ELV), te bekostigen. ‘Voor deze vorm van zorg is een goede organisatie en coördinatie nodig, zodat zorgaanbieders goed samenwerken en patiënten snel zorg op de juiste plek kunnen krijgen’, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit.

NZa: Onvoldoende inzicht

Zowel zorgverzekeraars als de coördinatiepunten vinden de huidige bekostiging van de coördinatiepunten van tijdelijk verblijf, met het oog op verbreding naar meerdere zorgvormen, niet passend. Maar daarvoor moet er eerst meer inzicht worden verschaft in de regionale diversiteit en gang van zaken bij coördinatiepunten.

‘Op dit moment is de plaatsbepaling van coördinatiepunten voor tijdelijk verblijf in het geheel van zorgverlening onvoldoende duidelijk’, concludeert de NZa. Daarnaast ontbreekt een afbakening van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden om zorg op de juiste plaats te verlenen. ‘Om te komen tot een passende bekostiging zullen allereerst de functionaliteiten van een coördinatiepunt duidelijk moeten zijn.’ Daardoor is volgens de zorgautoriteit onduidelijk hoe de bekostiging in de systematiek van de Wmg-bekostiging kan worden geplaatst.

Subsidieregeling coördinatiepunten

Op de langere termijn heeft de bekostiging van de coördinatiepunten via een aparte prestatiebeschrijving binnen de systematiek van de Wmg de voorkeur van de NZa. Voordeel van deze optie is dat er één domein overstijgende bekostigingsmogelijkheid voor veldpartijen beschikbaar komt. ‘Wel is de vraag of dit past binnen de huidige wet- en regelgeving.’ Verder onderzoek naar deze optie kost tijd.

Een oplossing op de korte termijn om de tijdelijke eerstelijnsverblijven te financieren, is via een subsidieregeling ten laste van de rijksbegroting. Maar ‘een structurele oplossing voor het bekostigen van coördinatie van de zorg is van wezenlijk belang.’ Als de zorg erin slaagt om een toekomstbestendige bekostigingsvorm voor coördinatiepunten te realiseren, biedt dit mogelijkheden voor de coördinatiebekostiging bij andere vormen van zorg. Met een nadruk op multidisciplinaire samenwerking en waardegedreven zorg, aldus de NZa.

1 REACTIE

  1. In regio Nijmegen zitten we te springen om een coördinatiepunt ELV. Het kost ons als transferverpleegkundigen ontzettend veel tijd om een plek te zoeken, elke keer weer. Er zijn sowieso erg weinig ELV plaatsen, zowel voor ELV laag en hoog…..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.