Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NZa beslist binnenkort over steun Vitras

De Nederlandse Zorgautoriteit verwacht een dezer dagen een beslissing te nemen over de steunaanvraag van thuiszorgorganisatie Vitras/CMD.
NZa beslist binnenkort over steun Vitras

De zorginstelling uit Nieuwegein heeft zeven maanden geleden een steunaanvraag van circa vier miljoen euro neergelegd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder heeft nu opnieuw aanvullende informatie gevraagd aan het zorgkantoor dat de steunaanvraag mede heeft ondertekend.

TV-foon

Steunverlening is een uiterste redmiddel. De procedure moet zorgvuldig plaatsvinden. Wij willen dat het zorgkantoor echt uitsluit dat de zorg kan worden overgenomen door anderen,” aldus de woordvoerder van de NZa. Vitras is in februari vorig jaar los gemaakt van het failliete Meavita Nederland. Het fusieavontuur en de reorganisatie daarna hebben het vermogen weggeslagen. Zo moest Vitras meebetalen aan het mislukte TV-foonproject waarmee de Meavita-instellingen zorg op afstand wilden aanbieden. De twee voormalige zusterbedrijven – Haagse Wijk- en Woonzorg en Thuiszorg Groningen – ontvingen eerder van de NZa al 22 miljoen en 15 miljoen euro aan steun.

Agis

Zorgverzekeraar Agis, de concessiehouder van zorgkantoor Utrecht, geeft desgevraagd aan dat het zorgkantoor eind deze week extra informatie aanlevert. “Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt,” aldus Agis. Volgens de NZa is het dan een “kwestie van dagen”. Voor Vitras begint de tijd te dringen. Het eigen vermogen van de organisatie is inmiddels negatief. “Het is net negatief. Dat moet niet al te lang duren. Wij hebben reserves nodig om financieringen voor vernieuwing en investeringen aan te trekken. Dat kan nu even niet”, zegt Vitras. Als de steunverlening niet wordt verleend, moet de organisatie op zoek naar een alternatief. “Dan moeten we een andere bron aanboren. Linksom of rechtsom moet het vermogen worden versterkt. We wachten nu eerst de steunaanvraag af.” (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Sociaal plan Vitras/CMD ook zonder Abvakabo

Motie: Steunverlening Meavita moet naar EC

Steun Meavita-onderdelen 22 en 15 miljoen

3 REACTIES

 1. Beste broeder,
  Wie de schoen past trekt hem aan.
  Zorg hoort vindt ik bij onze sociale samenleving. Dit dient door de overheid van finacien voorzien te worden. Of heb je liever nog meer privatisering waar in de graai cultuur zege viert. Kijk maar naar het “”particuliere”” bank wezen. Daar betaald de overheid (ook jij broeder) nu aan mee. Of heb je liever catrtel vorming van alleen grote organistaies met prijs afspraken onderling en met grote verzekeraars.
  Kern is zorg is een plicht van de overheid en mag wat kosten als het maar goed besteed wordt.

 2. Lees alle reacties
 3. Geachte broeder,
  Ik heb de laatste maanden, gedurende het ziekte verloop van mijn vrouw, die 3 weken geleden overleden is, voor het eerst ervaring opgedaan met Vitras/CMD en haar zeer competente en hulpvaardige personeelsleden. Ik zou het een groot verlies vinden als er geen oplossing voor de problemen van Vitras/CMD gevonden zouden worden ter overbrugging van hun huidige financiele problemen. In mijn ogen zou een verdwijnen van deze organisatie een groot verlies zijn voor dezorgbehoevenden in ons land.
  Met vriendelijke groeten,
  R. de Vos

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.