Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NZa: Complete revalidatiezorg in 2012 naar zorgverzekeraars

Mark van Dorresteijn
De somatische revalidatiezorg (SRZ) kan volgens de Nederlandse Zorgautoriteit in 2012 overgeheveld worden naar zorgverzekeraars. De zorgautoriteit stelt dat overhevelen per 2013 echter de voorkeur geniet. Daarmee komt de volledige revalidatiezorg onder de Zorgverzekeringswet te vallen. De NZa laat dit weten in een onderzoek in opdracht van VWS.
NZa: Complete revalidatiezorg in 2012 naar zorgverzekeraars

De somatische revalidatiezorg richt zich op de veelal oudere patiënt met verhoogde lichamelijke, psychische en sociale kwetsbaarheid en regieverlies over het eigen leven. “De SRZ wordt nu bekostigd binnen de AWBZ. SRZ is echter op herstelgerichte zorg, die om die reden niet in de AWBZ thuis hoort. VWS wil deze zorg overhevelen naar de Zorgverzekeringswet. Zodra deze zorg overgeheveld is naar de Zvw zal alle revalidatiezorg onder de Zvw vallen.”

Overhevelen

De zorgautoriteit stelt dat overhevelen per 2013 de voorkeur geniet. De overheveling valt dan samen met een nieuw bekostigingssysteem op basis dbc’s. DBC Onderhoud heeft de dbc’s halverwege 2012 klaar en op deze manier worden zorgaanbieders niet tweemaal geconfronteerd met een wijziging in de bekostiging.

Revalidatie Nederland

Revalidatie Nederland laat weten dat zij het eens zijn met het advies van de NZa om de overheveling in 2013, gelijktijdig met de invoering van de nieuwe bekostigingssystematiek op basis van dbc’s, te laten plaatsvinden. “Indien de overheveling plaatsvindt zonder dat er dbc’s zijn, ontstaat er een ongelijk speelveld op de markt voor andere aanbieders dan verpleeghuizen”, legt woordvoerder Karin van Londen uit. “De zorg is in dit geval al wel overgeheveld en dus maken de zorgverzekeraars afspraken over deze zorg. Doordat de zorg in zzp’s moet worden afgerekend worden andere aanbieders dan verpleeghuizen uitgesloten van deze markt.”

Impactanalyse

In 2013 voert de NZa ook een impactanalyse uit. Hiermee wordt bekeken in hoeverre de inkomsten veranderen door de overgang van zzp’s naar dbc’s. De NZa verwacht dat de zorg in 2014 volledig op basis van dbc’s bekostigd kan worden. Dit is echter afhankelijk van de resultaten van de impactanalyse. Daarbij kijkt de zorgautoriteit met name of met de invoering van dbc’s nog aan de zorgvraag kan worden voldaan.

Financiële gevolgen

De overgang van zzp’s naar dbc’s zorgt volgens de NZa voor een aantal financiële veranderingen. Ten eerste leidt de overgang mogelijk tot een verschil in inkomsten. Ten tweede ontvangen de zorgaanbieders pas een vergoeding als het gehele zorgtraject is doorlopen en niet meer op basis van een maandelijks voorschot of (maandelijks) na het leveren van de zorg. De gevolgen kunnen volgens de NZa met een overgangsperiode worden beperkt. “Dit kan een periode zijn van een of meer jaren. Gedurende deze periode kan gekozen worden om de financiering volledig op basis van dbc’s plaats te laten vinden, en de afrekening te baseren op zzp’s of een vooraf gesteld bedrag per aanbieder. Deze methode wordt momenteel ook gehanteerd binnen de ggz”, aldus de NZa. Revalidatie Nederland vraagt zich daarbij af of de NZa wel rekening houdt met de toename van de zorg die geleverd moet worden na de overheveling. “Om te voldoen aan de richtlijnen moet er meer zorg worden geleverd dan nu het geval is. Monitoring van het overgehevelde juiste bedrag en bijsturen als dit deel wordt overschreden na overheveling is wenselijk.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Uitval revalidatie onder allochtonen twee keer hoger

Tariefverhoging intensieve somatische revalidatiezorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hiermee bemoeilijkt je wel de keuze van de patiënt voor zijn behandelaar!Vooral als deze geen contract heeft met de beoogde zorgverzekeraar!Nu al moet de patiënt extra bijbetalen,als deze zijn eigen keuze doet(misschien ook wel als deze restitutie verzekerd is?).
    Leven we eigenlijk wel in een open democratie?

  3. het succes van deze overheveling zal vooral ervan afhangen, of de revalidatiefase met de operatie die de revalidatie nodig maakt in één DBC kan worden ondergebracht. dan is ook het tijdbeslag te overzien en kan in de DBC een voorschotregeling worden opgenomen voor de zorgleveranciers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.