Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NZa deelt 65 miljoen groeiruimte uit

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In totaal 138 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra krijgen extra geld voor de honoraria van de vrijgevestigd medisch specialisten die daar werken. Zij hebben daartoe een verzoek ingediend bij de NZa.
NZa deelt 65 miljoen groeiruimte uit

Het gaat om 77 ziekenhuizen en 61 zbc’s.

Achter de hand

Vorig jaar adviseerde de NZa de minister van VWS een deel van het budget voor medisch specialistische zorg 2012 achter te houden als compensatie voor te grote verschuivingen in marktaandelen. Dit jaar is nog onvoldoende helder waar en hoe ziekenhuizen samenwerken. In 2013 zouden de verschillen in geleverde zorg duidelijk moeten zijn. Halverwege 2011 is in overleg met ‘het veld’ besloten om het reservebedrag al in 2012 uit te keren. Voor het achter te houden deel was in eerste instantie vijftig miljoen gereserveerd, dat werd later 65 miljoen.

Hoofdlijnenakkoord

Het budget voor 2012 is door de zorgverzekeraars verdeeld onder ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. In het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord dat zij vorig jaar sloten, is afgesproken dat deze zorginstellingen niet meer dan 2,5 procent mochten groeien. Dit geldt voor zowel ziekenhuizen en zbc’s, als voor de honoraria van medisch specialisten.

65 procent toegekend

De extra groeiruimte moest voor 1 april 2012 bij de NZa worden aangevraagd door een of meerdere zorginstellingen, samen met een of meer zorgverzekeraars. Bij elkaar hebben 138 ziekenhuizen en zbc’s voor ruim 100 miljoen euro aan aanvragen ingediend. Daaronder waren zes zbc’s die in 2011 zijn opgericht. Tijdig ingediende, volledige aanvragen zijn voor bijna 65 procent gehonoreerd, zo laat de NZa weten. Dit is gelijk verdeeld: van iedere aanvraag is 65 procent toegekend. De NZa maakt de lijst met ziekenhuizen en zbc’s niet bekend omdat het concurrentiegevoelige informatie betreft. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP/ Lex van Lieshout

Lees meer:

NZa adviseert groeiruimte ziekenhuiszorg te reserveren

Zwartepieten met het hoofdlijnenakkoord

NVZ dreigt hoofdlijnenakkoord op te blazen

Zorgverzekeraars verdelen ziekenhuisgeld

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. U vraagt extra honorarium aan? Dan krijgt u per definitie x% van de aanvraag. x= totale aanvraag / beschikbaar budget. Het klinkt wat makkelijk vind ik. Is er echt totaal geen onderscheid gemaakt in redenen en kwaliteit van zorg etc….????

  3. Bovenstaande gelezen hebbende , gaat het alleen over de ( Knikkers of te wel Euro s ). Wij kunnen in Europa de gehele Zorg efficienter organiseren , wat Miljarden kan opleveren , maar dat wil Europa niet. Politiek Europa wil niet , vanwege hun eigen werkgelegenheid, dus er veranderd niets !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.