Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Wachttijden ziekenhuis te lang

De wachttijden voor specialisten in Nederlandse ziekenhuizen zijn nog steeds te lang. Voor acht specialismen, zoals cardiologie en kaakchirurgie, moeten patiënten in sommige delen van het land langer wachten dan volgens de zogeheten treeknormen is afgesproken. Volgens deze normen moet iemand binnen vier weken terechtkunnen op de polikliniek en binnen zeven weken geopereerd worden.
nza400.jpeg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een plan van aanpak geschreven om deze wachtlijsten weg te werken. Volgens de NZa moeten ziekenhuizen en zorgverzekeraars actiever doorverwijzen naar andere ziekenhuizen waar wel ruimte is. Ook moeten ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra hun wachttijden verplicht publiceren. De NZa wil toe naar een centrale plek waar alle wachttijden zijn te raadplegen.

Kritisch
Verder is de NZa kritisch over de samenwerking tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. ‘Nu verwijzen ziekenhuizen en verzekeraars nog te vaak naar elkaar in plaats van dat zij de te lange wachttijden gezamenlijk aanpakken.’

Zbc’s
Ten slotte vindt de NZa dat patiënten vaker moeten worden doorverwezen naar zelfstandige behandelcentra. Dat zijn veelal commerciële gezondsheidscentra die zich hebben toegelegd op een specialisme zoals bijvoorbeeld orthopedie.

NVZ
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) reageert op het rapport van de zorgautoriteit: ‘De NZa benoemt expliciet dat er sprake is van een tekort aan medisch specialisten op een aantal gebieden. De oogheelkunde is hiervan een heel duidelijk voorbeeld. Het is noodzakelijk dat er voldoende medisch specialisten opgeleid worden om voldoende zorg te kunnen blijven aanbieden. Het ramen van aantal benodigde medisch specialisten in de toekomst is een grote uitdaging. Indien er specifieke ontwikkelingen zijn zoals bijvoorbeeld het bevolkingsonderzoek bij MDL lopen de ramingen achter op het benodigd aantal specialisten. Als NVZ zullen we met partijen gaan kijken hoe we meer specialisten kunnen opleiden.

Op dit moment zijn de lokale contractonderhandelingen met de verzekeraars over 2018 volop gestart. De instroom en adequate opvang van kwetsbare ouderen in de ziekenhuizen is  hierin een belangrijk thema. De instroom van kwetsbare ouderen heeft een opdrijvend effect t.a.v. de wachttijden. Naast regie in de keten is het extra beschikbaar komen van eerstelijns bedden noodzakelijk om de druk in ziekenhuizen te kunnen oplossen. Hierbij zal ook al gekeken worden naar de actuele situatie in 2017. De NZa is nog bezig met de uitvoering van een monitor acute zorg waar in beeld gebracht wordt wat de relatie is tussen vergrijzing en het vastlopen van het zorgaanbod. Deze monitor wordt in september opgeleverd.’

Oplossingen
De ziekenhuisvereniging is ook bezig met oplossingen: ‘Gelukkig hebben we net een akkoord met VWS gesloten waarin staat dat we weer mogen groeien (1.6%). We leiden meer verpleegkundig personeel op. Daarnaast zijn er in de regio projecten gestart waarbij patiënten die niet in het ziekenhuis thuishoren worden behandeld op speciaal daarvoor ingerichte afdelingen de herstelafdelingen. Zo kunnen patiënten, jong en oud, die het echt nodig hebben sneller geholpen worden.’ (ANP)

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.