Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa geeft DOT groen licht

Mark van Dorresteijn
De NZa is ervan overtuigd dat de invoering van DOT in 2012 kan plaatsvinden: de nieuwe zorgproducten zijn officieel gereed verklaard. De zorgautoriteit laat dit in een vandaag gepubliceerd rapport weten.
NZa geeft DOT groen licht

Het definitieve besluit valt op 1 juli, als ook de bijbehorende prijzen bekend zijn en de invloed op het totale zorgbudget is in te schatten. De NZa gaat ervan uit dat er geen kink meer in de kabel komt.

Streven naar volledigheid

Alle ruim 30.000 dbc’s zijn nu omgesmolten tot 4400 zorgproducten. Iets meer dan de verwachte 3600, maar dat komt door het streven naar volledigheid, zegt een woordvoerder. Het betekent dat de nieuw benoemde zorgproducten geschikt zijn bevonden om er zorg mee te kunnen inkopen en erop af te rekenen. De productstructuur wordt breed gedragen, benadrukt de NZa. De brancheverenigingen van ziekenhuizen, universitair medische centra, zorgverzekeraars en medisch specialisten hebben de afgelopen jaren meegedacht en simulaties uitgevoerd met DOT. Op 1 juli moet van elk zorgproduct het kostentarief voor de ziekenhuizen bekend zijn. Na de zomer zullen de bijbehorende specialistenhonoraria zijn bepaald.

Minder vrijheid

Was het bij het huidige systeem zo dat een zorgaanbieder zelf de dbc bepaalt, bij DOT gebeurt de afleiding automatisch. Daarmee krijgt de zorgaanbieder minder vrijheid om te bepalen welk zorgproduct wordt gedeclareerd. Hierdoor wordt bewust of onbewust foutief invullen, zoals bij dbc’s nogal eens voorkwam, tegengegaan. Een zorgproduct is niet meer afhankelijk van de specialist. Welke specialist een operatie uitvoert, maakt voor de prijs niet uit. Ook is rekening gehouden met zorgzwaarte. Per zorgproduct is er een lichte, een middelzware en een zware categorie. En er komen vaste afsluitmomenten van zorgproducten; nu kunnen zorgaanbieders nog zelf bepalen wanneer ze een dbc afsluiten. Het registreren van zorgactiviteiten is belangrijker dan vroeger. Gebeurt dit niet goed, dan kan een zorgproduct te laag worden ingeschaald of ongeldig worden verklaard. Cruciaal voor het slagen van het project is dus dat ziekenhuizen hun basisregistratie voor 2012 goed op orde hebben.

ICD10

DOT is gebaseerd op het internationale diagnosesysteem ICD10. Nog niet alle specialismen zijn hierin verwerkt. Onder meer kindergeneeskunde en plastische chirurgie zitten daarom nog tijdelijk in een apart systeem. Voor de invoering van DOT zijn geen wetswijzigingen nodig. Voor prestatiebekostiging die ermee samenhangt en voor het nieuwe financieringsmodel dat er moet komen, wel. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Simpeler declaratiesysteem kan ziekenhuiskosten verhogen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.